Veel muziekoptredens en kunst tijdens Lange Juni Cultuurmaand Texel.
Veel muziekoptredens en kunst tijdens Lange Juni Cultuurmaand Texel. Foto: Lange Juni

Lange Juni Cultuurmaand start

Lange Juni – Cultuurmaand Texel die zaterdag 25 mei van start gaat bundelt ruim vijftig activiteiten en evenementen. Tijdens de extra lange maand is tot en met 6 juni verspreid over het eiland van alles te doen en te beleven is.

Lange Juni 2019 is een maand vol livemuziek, beeldende kunst, theatervoorstellingen, lezingen, optredens, demonstraties en workshops.

Nieuw dit jaar zijn onder andere de Zilveren Camera-tentoonstelling, de Opera 4-daagse en sport- en muziekfestival Waves. De Zilveren Camera is Nederlands belangrijkste journalistieke fotowedstrijd. Tijdens de tentoonstelling van 6 tot en met 30 juni 2019 vertellen bekende fotografen, Jelle Brandt Corstius en sportfotograaf Olaf Kraak hun verhaal. Kraak volgde onder andere het Texels Zaalvoetbalteam Texel '94. Tijdens de Opera 4-daagse kan iedereen op een ludieke manier kennis maken met wat opera kan zijn, vier dagen opera met mooie voorstellingen, workshops en de Opera-kar waarmee ze van 12 tot en met 15 juni 2019 over het eiland trekken en kleine concerto's ten gehore brengen. WAVES is een fonkelnieuw sport- en muziekfestival van 19 tot en met 23 juni 2019 op het strand bij Paal 17.

Op de cultuurkalender ook "Verhalen op het erf" met een kop thee en zelfgebakken koek, de Zomeravondconcerten in de historische kerkjes, de Rede van Texel dit jaar uitgesproken door Ankie Broekers-Knol, Jazzfestival Jazz on the WAVES met de grote jazz-virtuozen Eric Vloeimans, Michiel Borstlap en Ruben Hein en het vernieuwde SomPop, het muziekfestival bij De Waal met optredens van onder andere Traudes en Project Zer0.

SEA

Het vorig jaar aangekondigde Science Encounters Art (SEA) presenteert Art Tour Texel. Een route langs tien kunstwerken geïnspireerd op wetenschappelijk onderzoek van het koninklijk Nederlands Instituut der Zee (NIOZ). Lange Juni 2019 is een maand vol bijzondere, nieuwe en bekende initiatieven. Wie Lange Juni wil steunen kan vriend worden. Dat kan al vanaf € 25. Meer informatie op www.langejuni.nl of in de Lange Juni-krant.