"Kwart Texelse jongeren al vóór hun veertiende aan de alcohol"

Een kwart van de Texelse jongeren heeft voor zijn of haar veertiende al wel eens alcohol op. Twee op de tien hebben geen ervaring met alcohol en dronkenschap is geen onbekend verschijnsel.

Het zijn gegevens die naar voren komen uit een onderzoek dat in het kader van het IJslands Preventiemodel in oktober 2018 onder 310 Texelse jongeren in de derde en vierde klas van het voortgezet onderwijs werd gehouden. De resultaten werden donderdagavond tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis gepresenteerd.

Volgens het onderzoek heeft bijna 20 procent van de jongeren ervaring met cannabis en gebruikt 21,2 procent zonder recept slaap- of kalmeringspillen. Het beeld bevestigt volgens de gemeente de urgentie dat er krachten worden gebundeld om gezamenlijk wat te doen aan het gebruik van alcohol en verdovende middelen. Daarbij wordt verwezen naar een hoge tolerantie onder ouders. Tegelijkertijd geeft een kwart van de jongeren in het onderzoek aan dat het met de gezondheid niet al te positief is gesteld.

Het onderzoek onder de 310 jongeren geldt als een zogeheten nulmeting van het IJslands Preventiemodel dat vorig jaar zijn intrede deed op het eiland. Gedachte van dat model is dat er voor jongeren een gezond leefklimaat ontstaat en dat er van lieverlee maatschappelijk anders tegen het gebruik van alcohol en drugs aangekeken gaat worden. De gemeente wil zich de komende tijd met anderen buigen over ideeën en actiepunten om een gezond leefklimaat voor jongeren te bevorderen en om - in lijn met het IJslands Preventiemodel - zinvolle activiteiten voor de jeugd te realiseren. Meer op pagina 9.