Peter Veenhuizen dirigeert de jeugdorkesten in de Burghtkerk.
Peter Veenhuizen dirigeert de jeugdorkesten in de Burghtkerk. Foto: Jeroen van Hattum

Concert in kerk gift van jubilerend Artex

Professionele klanken zaterdagmiddag in de Burghtkerk in Den Burg.

Daar verzorgden het Amsterdams Studenten Orkest, het Amsterdams Junioren Symphonie Orkest (AJunSo) en het Texelse Fortissimo orkest van Artex een optreden. AJunSo en Fortissimo zaten gezamenlijk op het podium, gevolgd door het studentenorkest. Het optreden van hen was een gift van Artex aan Texel ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Kunstenschool in Den Burg.

De twee jeugdorkesten traden op in het kader van hun jaarlijkse uitwisseling. De optredens stonden onder leiding van Peter Veenhuizen, dirigent van zowel het AJunSo als het Amsterdams Studenten Orkest. Hij betrok het publiek in de kerk al meteen vanaf het eerste nummer bij het optreden door hen zo nu en dan als onderdeel van de muziek mee te laten klappen. Het AJunSO en Fortissimo speelden 'Fiddle and Stomp' van James "Red"Mc Leod (1985), 'Sinfonia in F' van Johann Sebastian Bach, 'Theme from Starwars' van John Williams en 'Pennsylvania 6-5000' van Glenn Miller. De muziek van Bach werd door dirigent Veenhuizen omschreven als de hardrock van een paar eeuwen geleden en als muziek die voor de jeugd altijd prettig is te spelen. Het Amsterdams Studenten Orkest speelde drie verschillende werken en dat klonk eveneens aangenaam en goed verzorgd.

Het AJunSo en Fortissimo gaven zondagochtend ook nog een optreden in Maartenhuis nabij De Koog, waarbij de bewoners van de leefgemeenschap ook als dirigent optraden. Het Fortissimo orkest gaat zaterdag 15 juni een weekend naar Amsterdam voor het traditionele Vaderdagconcert in het Noorderpark.