Protest in de Kogerstraat. De bewoners zijn er voorlopig klaar mee dat het college er geen erftoegangsweg van wil maken.
Protest in de Kogerstraat. De bewoners zijn er voorlopig klaar mee dat het college er geen erftoegangsweg van wil maken. Foto: Gerard Timmerman

Kogerstraat voorlopig uitgepraat met b en w

Het lijkt er op dat de herinrichting van de Kogerstraat op de lange baan wordt geschoven. Het wegdek gaat in september 2019 wel open, maar alleen voor werkzaamheden aan de waterleiding en het riool voor hemelwaterafvoer.

Donderdag 16 mei vond een gesprek plaats tussen een afvaardiging van de Kogerstraat en wethouders Kooiman (verantwoordelijk voor de uitvoering van de herinrichting) en Huisman (verkeerscirculatie, etc.) met ambtelijke ondersteuning. In een brief van drie kantjes aan de gemeenteraad schrijven de bewoners onder meer het volgende: "De beide wethouders Kooiman en Huisman deelden ons toen mede dat zij akkoord gingen met het niet-uitvoeren van de herinrichtinsplannen van de Kogerstraat, maar dat de Kogerstraat nu in september 2019 open gaat voor de PWN, maar dat ook het riool voor de hemelwaterafvoer dan wordt aangebracht."

Bewoners zijn allerminst gelukkig met deze opstelling van b en w. Woordvoerder Ad Waverijn: "De gesprekken met b en w zijn in goede sfeer verlopen. Op zich heeft het college zich aan de afspraak gehouden. In die zin dat als b en w het met de bewoners niet eens konden worden over de herinrichting, dan gaat de straat open voor het PWN en riool en daarna meteen weer dicht. Maar dat laat onverlet dat wij niet gelukkig zijn met deze situatie. Dat de straat niet wordt ingericht voor 30 km en dat de veiligheid en de parkeerproblemen niet worden aangepakt."

In de brief geven de bewoners aan dat zolang de Kogerstraat niet wordt ingericht als 30 kilometerstraat zij niet meer in gesprek gaan met het college van b en w.

Eerder toonde de bewoners zich fel tegenstander van de herinrichting zoals die onlangs werd gepresenteerd. Daarin blijft de Kogerstraat een in- en uitgaande route naar het centrum, zou de snelheid naar maximaal 50 km/uur gaan, parkeerplaatsen verdwijnen, het trottoir smaller worden en zouden er fietsstroken komen. Er volgden gesprekken dit plan aan te passen, maar uiteindelijk niet met de uitkomst die tot tevredenheid stemde.

De bewoners spreken van "oneerlijke druk" vanuit de gemeente. Ze doelen onder meer op een subsidie vanuit de provincie, met als voorwaarde dat het werk vóór een bepaalde tijd moest worden uitgevoerd, anders zou de subsidie vervallen. "Vanuit de gemeenteraad hebben wij echter vernomen dat een dergelijke subsidie kan worden afgezegd en in een later stadium opnieuw aangevraagd." Ze verwijzen ook naar het plan van 2017 om van het traject tussen de rotonde en de Akenbuurtweg éénrichtingverkeer te maken, dat later van tafel verdween. Voorbeelden die de gemeente zou hebben geschetst, zoals de Bernhardlaan en de Kikkertstraat. Vergelijkingen die volgens de bewoners "nergens op slaan".

Ook steekt het de Kogerstraat dat voorbij is gegaan aan het advies van VVN, onder meer om de straat in te richten voor 30 km, dat fietsstroken daar niet gewenst zijn, etc. "Wij zijn van mening dat het beter is eerst een duidelijke visie te ontwikkelen hoe om te gaan met de enorme toename van verkeersdeelnemers, niet alleen auto's, maar zeker ook fietsers. En niet enkele straten, zoals Emmalaan en Kogerstraat nu aanpassen aan de huidige verkeerssituatie, zonder weloverwogen verkeersplan voor de komende 20 jaar."

Voor nu kapt de Kogerstraat de gesprekken met het college af. Maar niet voor eeuwig. In de toekomst willen ze graag in gesprek blijven met de plannenmakers "om met elkaar tot een definitief plan van herinrichting van de Kogerstraat te komen." Het lukte niet meer om voor de deadline van dit artikel een reactie van het college van b en w los te krijgen.