Martijn Eelman (links) geeft uitleg over de installatie waarmee energie wordt opgwekt en bewaard.
Martijn Eelman (links) geeft uitleg over de installatie waarmee energie wordt opgwekt en bewaard. Foto: Gerard Timmerman

Energieneutrale Huizen route biedt Texelaars een kijkje in de keuken

Veel Texelaars namen zaterdag de gelegenheid te baat om tijdens de Energieneutrale huizenroute een kijkje te nemen hoe eilandgenoten duurzaamheid hebben toegepast in hun woningen.

Menigeen heeft al zonnepanelen op dak liggen, verwarmt het tapwater met zonlicht, heeft de woning geïsoleerd of maakt gebruik van een warmtepomp. De eigenaars van tien woningen die zaterdag open dag hielden, waren een stap verder gegaan. Zij hadden huizen volledig energieneutraal gemaakt. Een flinke investering, waarvoor via Energiek Advies van Nynke Bloksma, in samenwerking met het Duurzaam Bouwloket en de gemeente een subsidieregeling bestaat.

Rien Mast is één van de Texelaars die bij het energieneutraal maken van zijn woning aan de Boogerd gebruik heeft gemaakt van deze regeling. Hij heeft daarvoor meerdere aanpassingen doorgevoerd. "De stenen in de gevel nemen veel vocht op. Het drogen kost veel energie. Dat heb ik opgelost door op de buitenmuur een extra "schil" van hout aan te brengen van onderhoudsarm Noord-Amerikaanse grenen (systeem Cape Cod). Zo heb ik een extra spouw en de muur blijft droog." Op het dak liggen twaalf zonnepanelen, waarmee hij het huis elektrisch verwarmt. Elke ruimte, van de huiskamer tot de badkamer, afzonderlijk en automatisch geregeld. Elektriciteit die overblijft, slaat hij op in een accupakket. In de winter als de zonnekracht afneemt, stookt hij met een palletkachel.

Europese primeur

Op "Nieuw Leven" kon kennis worden gemaakt met een Europese primeur: een pelletkachel waarmee ook stroom wordt opgewekt en zonnepanelen. De stroom wordt opgeslagen in een geavanceerd accusysteem, waardoor aansluiting op het gas- én het elektriciteitsnet overbodig zijn. Voor een nog efficiënter gebruik van elektriciteit wordt nagedacht om de accu's van gasten die met een elektrische auto komen in te zetten voor opslag van stroom.

"Het is pionieren", vertelt Martijn Eelman, "maar we besparen er veel energie mee." Hij geeft regelmatig rondleidingen, dat het bijzonder is, blijkt ook uit de groepen die de fabrikant geregeld naar Texel stuurt."

De familie Eelman nam op Nieuw Leven vorig jaar drie 12-persoonvilla's in gebruik. Met ook een ingenieus douchesysteem dat bijna tachtig procent op het waterverbruik bespaart. Er is ook een ecologische zwemvijver aangelegd.