Dorian in de tuin bij zijn ouders.
Dorian in de tuin bij zijn ouders. Foto: archief Texelse Courant

Dorian blikt vooruit op WAVES

Zoals veel mensen zullen weten, vindt op het strand van bij paal 17 van 19 tot en met 23 juni de eerste editie van WAVES plaats: een gloednieuw watersport- en muziekfestival. Festivaldirecteur Dorian van Rijsselberghe kijkt vast vooruit: "WAVES combineert muziek, topwatersport en een echte festivalcultuur op Texel."

Het idee voor WAVES ontstond in het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016). Dorian: "Samen met mijn management raakte ik in gesprek met de organisator van het 'huis'. We filosofeerden over een evenement met dezelfde sfeer en combinatie van muziek en sport als het Holland Heineken House, maar dan op Texel. Nu, drie jaar verder, kan ik met trots zeggen dat WAVES een feit is."

Gevraagd naar wat WAVES bijzonder maakt noemt Van Rijsselberghe de combinatie van sport en muziek. "Veel festivals appelleren, om het met een duur woord te zeggen, aan het 'surferswereldje'; bij ons is dat er ook echt. Naast vijf dagen watersport wedstrijden, bouwen we een festivalterrein met op donderdag, vrijdag en zaterdag allerlei activiteiten en een prachtige muzikale line-up. Met onder anderen: Nielson, WULF, Rondé, The Dirty Daddies en Splendid. Op die manier combineren we topwatersport met een echte festivalcultuur, dat vind je nog nergens anders in Nederland."

WAVES werkt nauw samen met de Ronde om Texel. Voor de Texels ereburger geen onbekende: "Het rondje heeft iets magisch. Ik heb hem zowel op de windsurfplank als op de catamaran al meerdere keren gevaren. Als je geluk hebt mag je één keer per jaar zo hard mogelijk een rondje varen waarbij het maar om één ding gaat: het eiland rechts houden en zorgen dat je finisht." Toch was het niet het oorspronkelijke plan om WAVES rondom de Ronde te bouwen. "Toen we bezig waren om de mogelijkheden voor WAVES te onderzoeken, kwamen we al snel uit bij Paal 17 als locatie en juni als datum en dan ben je gek als je één of twee weken later iets probeert neer te zetten. Waarom twee losse evenementen organiseren als we kunnen samenwerken met een prachtig bestaand evenement als de Ronde? Ik geloof er in dit geval ook heel erg in dat één plus één drie is: we willen elkaar verrijken en versterken", stelt Dorian.

Thuiskomen op Texel

De keuze voor zijn geboorte-eiland was snel gemaakt. Van Rijsselberghe woont tegenwoordig in Amerika, maar ziet het eiland nog steeds als zijn thuis. "Met mijn vrouw en twee dochters woon ik al jaren in Laguna Beach, een klein kustplaatsje vlakbij Los Angeles. Toch is Texel nog steeds 'thuis' en zeker in de zomer één van de mooiste plekken op de wereld om te wonen. Als ik in Europa moet zijn vlieg ik eigenlijk altijd over Nederland en probeer ik minimaal een paar dagen op Texel te zijn. Ik praat met mijn dochters ook Nederlands. Lise, de oudste is afgelopen jaar een maand met mij bij opa en oma op Texel geweest en komt dit jaar zelfs zes weken mee. Sas en Rhea, mijn vrouw en onze jongste dochter, komen in juni ook naar Texel. Met WAVES heb ik de hele familie hier op het eiland!"

Maar één eerste editie

Op de vraag waarom alle Texelaars naar WAVES moeten komen moet Van Rijsselberghe lachen. "Haha, niemand moet van mij naar WAVES komen hoor. Ik denk alleen dat het voor iedereen heel leuk wordt en dat wanneer je niet komt je wel eens spijt kan hebben als je de verhalen achteraf hoort. Er is maar één eerste editie van WAVES en daar kun je maar beter bij zijn geweest."

Kaarten

WAVES vindt plaats van 19 t/m 23 juni op het strand bij Paal 17. Meer informatie en kaart zijn te vinden op de website www.wavesfestival.nl. Lezers van de Texelse Courant krijgen voor een beperkte tijd exclusief korting op het festival. Gebruik hiervoor tijdens het afrekenen de kortingscode 'TEXELWAVES' op de speciale website www.wavesfestival.nl/texel