Afbeelding
Foto: Hoogheemraadschap

"In veilige handen" cadeau op de dijk van Hoogheemraadschap

Ter herinnering aan de versterking van de Waddenzee- en Prins Hendrikzanddijk wil Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) dit najaar een kunstwerk plaatsen bij 't Horntje, goed zichtbaar vanaf de TESO-boot.

Stichting Science Encounters Art (S.E.A) is benaderd dit te begeleiden. Drie gerenommeerde kunstenaars maakten op uitnodiging een schetsontwerp dat zij presenteerden aan OSG-leerlingen met het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) in hun pakket. Zij kozen voor 'In veilige handen' van kunstenaarsduo Maree Blok en Bas Lugthart.

Aan de hand van de door HHNK opgestelde criteria beoordeelden de leerlingen de ontwerpen. Het kunstwerk moet goed zichtbaar zijn vanaf de TESO-boot en de thema's waterveiligheid en duurzaamheid uitdragen. Het kunstwerk moet refereren aan het motto van de dijkversterking: 'Bouwen aan de geschiedenis van Texel'. Daarnaast werd van de kunstenaars ook een verwijzing naar het S.E.A-thema verwacht: de verbinding tussen kunst, wetenschap en locatie.

Afgaande op de impressie - waarbij een kind staat afgebeeld onder aan het kunstwerk - zal het beeld een meter of veertien hoog worden. Het kunstwerk komt naar verluidt niet op de dijk te staan, maar in de nabijgelegen duinen. Officiƫle antwoorden van het Hoogheemraadschap waren nog niet binnen.