Een maand later dan normaal gaan op deze akker de aardappelen de grond in.
Een maand later dan normaal gaan op deze akker de aardappelen de grond in. Foto: Gerard Timmerman

Eerst kievitseieren uitgebroed, daarna plant familie Lap poters

Ongeveer een maand later dan de bedoeling was gaan op een perceel aan het Lagewegje bij Den Hoorn de pootaardappels de grond in. Niet omdat de plantmachine van Marco Zoetelief niet het land op kon, maar omdat de familie Lap van De Hemmer er de voorkeur aan gaf dat een stuk of tien paartjes kievitten eerst hun eieren konden uitbroeden.

De gebroeders Klaas en Kees en hun vader Jacob Lap van De Hemmer doen aan weidevogelbescherming. Daarvoor werken ze samen met natuur- en landschapsvereniging De Lieuw. Klaas: "We markeren in het voorjaar de nesten en houden daar bij de grondbewerking rekening mee. Kievitten broeden graag dicht bij elkaar, zodat ze zich beter kunnen verweren tegen predatoren, zoals kraaien. Op deze akker vonden we een stuk of tien nesten. Als je daar aan het werk gaat, dan geeft dat teveel verstoring en komt er niks van de broedsels terecht. Daarom hebben we in overleg met De Lieuw besloten het planten uit te stellen tot de jongen voldoende groot zijn." Afgelopen woensdag liep het embargo af en konden de trekkers het land op. "Het late planten zal best wat opbrengstderving geven, maar dat nemen we voor lief."

De Lappen houden op meer manieren rekening met de natuur. "De randen van onze percelen zaaien we in met bloemrijke gewassen. Ook telen we bloemrijke gewassen, zoals blauwmaanzaad, mosterd, koolzaad en erwten. Daar komen insecten op af en die dienen weer als voedsel voor vogels. Daarom spuiten we die gewassen niet met insecticiden."