Omring ziet de plek van Vrije School als een mooie locatie voor een nieuw Verpleeghuis.
Omring ziet de plek van Vrije School als een mooie locatie voor een nieuw Verpleeghuis. Foto: Gerard Timmerman

Omring ziet in locatie Vrije School geschikt alternatief Verpleeghuis

Zorgorganisatie Omring heeft voor een alternatieve plek voor Verpleeghuis Hollewal het oog laten vallen op de locatie van Vrije School Stella Maris, op de hoek Beatrixlaan-Gasthuisstraat.

De komende jaren neemt de vraag naar geschikte woonvormen voor mensen met een zorgvraag op Texel sterk toe. Omring en Woontij spelen in op deze ontwikkeling met bouw- en verbouwplannen. Hierbij is ook gekeken naar de mogelijkheid om een passende woonvoorziening voor ouderen op Texel te realiseren in Den Hoorn op de plek van 't Drijverhuus. Omdat hier niet voldoende draagvlak voor bestaat is de planvorming voor locatie Gollards aangepast en worden hier extra appartementen gerealiseerd. Ook vordert de bouw op het landje van Pelgrim gestaag. Dit complex is volgens Omring een belangrijke eerste stap richting toekomstbestendige ouderenhuisvesting op Texel. Na opleveringvan dit complex (eerste helft 2020), starten de werkzaamheden aan Gollards.

Daarnaast wordt gekeken naar een alternatieve locatie voor verpleeghuis Hollewal. Het Verpleeghuis moet in de komende jaren namelijk ingrijpend gemoderniseerd worden. De Vrije School is één van de basisscholen die in het nieuwe Texelse Onderwijscentrum zal worden gehuisvest. De locatie op de hoek Beatrixlaan-Gasthuisstraat lijkt volgens Omring uitermate geschikt voor huisvesting van Texelse ouderen met een zorgvraag.

Zo bestaat er volgens Omring op deze plek vrije ruimte rondom de locatie voor een tuin en voor voldoende parkeergelegenheid. "Daarnaast ligt de locatie dichtbij het centrum zodat toekomstige bewoners een belangrijk onderdeel blijven uitmaken van de Texelse samenleving. Ook ligt de Vrije School nabij de andere woonzorglocaties (Gollards en de nieuwbouw op het landje van Pelgrim) wat weer voordelen biedt voor het delen van diverse faciliteiten en ruimte voor ontmoeting. Op deze plek is ruimte voor ongeveer 32 tot 48 appartementen."

Omring heeft de interesse voor deze plek kenbaar gemaakt aan de gemeente. De ruimte komt vrij als de Vrije School in het nieuw te bouwen Onderwijscentrum Texel komt. In hoeverre dat ook het geval zal zijn met peuterspeelgroep 't Sterrekind, die gehuisvest in het hetzelfde gebouw als de Vrije School, is niet bekend. Op de vraag of de locatie Beatrixzaal ook in beeld is, antwoordt Omring: Dat zou wat ons betreft zeer welkom zijn. Of dit mogelijk is hangt af van de vervolggesprekken met de gemeente. We hebben meerdere modellen in onderzoek voor de kavel op deze hoek."

-