Commotie na brief herinrichting centrum

Een brief van het college aan de raad over de herinrichting van de Groeneplaats heeft deze week voor commotie gezorgd. Bij ondernemers en dorpscommissie (DC) omdat hun standpunt niet volledig is weergegeven, raadsleden waren onaangenaam verrast dat de herinrichting van de Elemert, Groeneplaats en Vismarkt al is aanbesteed. Nadat wethouder Kooiman er woensdag op terugkwam, is de kou deels uit de lucht.

De herinrichting van het centrum werd besproken op 18 april, tijdens een gesprek tussen gemeente, TOP, Winkelhart Den Burg en DC van Den Burg. In een raadsinformatiebrief van b en w dinsdag aan de raad staat: "Vastgesteld is dat het onwenselijk is om naast de realisatie van ruimte voor fietsparkeren op de Groeneplaats ook ruimte te maken voor het parkeren van auto's."

Maar TOP en Winkelhart Den Burg geven een heel ander weergave. Namelijk dat zij aangaven de parkeerplaatsen op de Groeneplaats pas op te willen heffen als zo dichtbij mogelijk alternatieven zijn gerealiseerd. "Daarnaast is duidelijkheid over de termijn waarop de ijsbaan als parkeerplaats wordt ontwikkeld van groot belang voor de bereikbaarheid van het centrum."

Naar aanleiding van de ontstane commotie gaf Kooiman woensdagavond een gecorrigeerde weergave van het gesprek. Kooiman vertelde ook bezig te zijn met een totaalplan voor het centrum. Daarin worden de door ondernemers en DC gewenste alternatieve parkeervoorzieningen uitgewerkt en meegenomen. Dit loopt parallel met het Verkeerscirculatieplan, dat in de maak is en dat het college later dit jaar aan de raad voorlegt. Dat valt ook het definitieve besluit over al dan niet parkeren op de Groeneplaats. Pas als de raad hierover heeft besloten, krijgt de aannemer opdracht om met het straatwerk aan de slag te gaan, zei Kooiman. Een soortgelijke toelichting gaf een beleidsambtenaar van de gemeente diezelfde avond ten overstaan van de ondernemers van Winkelhart.

Een traject waarin de ondernemers zich kunnen vinden. Maar daarmee zijn nog niet alle zorgen weggenomen. Het is namelijk niet voor het eerst dat het college in de communicatie met de raad het standpunt van ondernemers onjuist of onvolledig weergeeft. Onlangs meldde het college ten onrechte dat TOP vóór verlaging van de snelheid op de meeste wegen naar 60 km/uur is.

Politici voelden zich verrast dat de gemeente de herinrichting van de Elemert, Groeneplaats en Vismarkt al heeft aanbesteed en dat de inschrijfsom €180.000,- hoger uitpakt dan de begrote €1,3 miljoen. Niet uitzonderlijk volgens b en w, maar debet aan de marktomstandigheden. De gemeente is in overleg met de aannemer en de ontwerpers over bezuinigingsopties. B en w realiseren zich vooruit te lopen op de uitkomst van de discussie over het autoluw maken van het centrum. "Het college moet echter tijdig de eventuele start van de uitvoering van werkzaamheden voorbereiden." William Witte (TB) reageerde geïrriteerd en komt wellicht met een motie om de aanbesteding stop te zetten.