Muziek is een terugkerend element in de diensten van de Baptisten Gemeente Texel, die zondag het 40-jarig jubileum viert.
Muziek is een terugkerend element in de diensten van de Baptisten Gemeente Texel, die zondag het 40-jarig jubileum viert. Foto: David Lodder

Mensen kunnen hun verhaal kwijt

"Ik ben dan toevallig voorganger, maar net zo waardevol is degene die koffie schenkt of op een andere manier betrokken is bij de kerk. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je doet, bij ons ben je als persoon waardevol en geliefd. Iedereen heeft een talent dat van belang is voor de bouw van de kerk."

Woorden uit het hart van David Lodder, voorganger van Baptisten Gemeente Texel, die zondag 19 mei met een feestelijke middag stilstaat bij veertigjarig jubileum.

In april '79 werd voor het eerst eens in de veertien dagen een dienst gehouden in de doopsgezinde kerk. In de zomer werd dat al snel iedere zondag. Aanvankelijk met zo'n 30 bezoekers, wat in 1986 was opgelopen naar 70 à 80. In dat jaar namen de baptisten met gebouw Eben Haëzer in de Julianastraat in Den Burg hun eigen onderkomen in gebruik.

Harm Gort, Harry Ellen en Jan Trap stonden destijds aan de wieg van de Baptisten Gemeente op Texel. Het begon met een klein clubje Texelse baptisten, die bij de Baptistengemeente Den Helder kerkten en die op Texel op allerlei plaatsen bijeen kwamen. In een kleuterschool, bij Jan en Paula, in de scholengemeenschap (RSG), een makelaarskantoor, een architectenbureau en een fitnessruimte.

Gedenkwaardig waren de tentdiensten die 's zomers werden gehouden op camping Gortersmient van Gort. "In de zomer zat het daar bomvol, veel toeristen die even kwamen aanlopen", vertelt Jaap Brouwer, vrijwel vanaf het begin betrokken bij de Baptisten Gemeente. "Ook mensen met een andere kerkelijke achtergrond. Dat is nog steeds zo. Eens in de maand houden we het avondmaal. Dan vragen we of mensen zich willen voorstellen. Mensen komen overal vandaan, uit verschillende kerken. Van pinkstergemeente tot gereformeerd. Dan ervaar je de wereldwijde kerk, de kerkmuurtjes vallen eigenlijk om." Lodder: "Het is zo bijzonder zoiets met elkaar te hebben onder het dak van de Baptisten Gemeente."

Brouwer: "Kerken, van gereformeerd tot hervormd, verkondigen allemaal op hun eigen manier dezelfde boodschap, Eén van de dingen die ons als baptisten onderscheidt is de volwassenen doop. De reden is dat als je gedoopt wordt, je jezelf daarvan bewust bent en er zelf over beslist. De keus voor een persoonlijke relatie met God." Lodder: "De basis is dat wij de Bijbel van kaft tot kaft als uitgangspunt nemen."

Lodder: "Na de dienst drinken we koffie met elkaar. Bijna iedereen blijft. Dan spreken we elkaar. Mensen kunnen hun verhaal kwijt. Wij proberen zo dicht mogelijk bij de mensen te zijn. Het gaat een persoonlijke manier, zodat het ons raakt. Iedereen is gelijk. Degene die koffie schenkt of maakt niet uit wat doet, is net zo waardevol als de voorganger. Iedereen heeft zijn of haar eigen gaven en talenten en ik ben er van overtuigd dat al die talenten van belang zijn voor de bouw van de kerk."

Brouwer: "Het bestuur staat dicht bij de mensen en zijn makkelijk benaderbaar." Lodder: "We zijn dankbaar met zoveel jonge gezinnen en jeugd binnen onze gemeente. Er worden steeds meer activiteiten georganiseerd. Gemeente zijn we niet alleen op zondag, maar juist ook doordeweeks. Een keer per jaar houden we de Kidsclub. Maar ook de Alphacursussen, waarin mensen kennismaken met de beginselen van het christelijk geloof, en een Betacursus, die verder verdiept." Brouwer: "Naast de zondagse preek ook eens in de veertien dagen huiskringen en voor ouderen een seniorenochtend."

Lodder: "Toen ik hier twee jaar geleden begon als voorganger, voelde het alsof ik in een warm bad kwam. Eén van de dingen die ik zo waardeer is de humor die er is. Er kan gelachen worden tijdens de diensten." Brouwer: "Mensen komen trouw, er heerst een soort familiegevoel. In goede en minder goede tijden. Want we hebben ook zware periodes gekend. Dan is het mooi dat we steun aan elkaar en aan God hebben, ook in eenzaamheid en moeilijke processen."

Feestelijke middag

Op zondag 19 mei staan allerlei activiteiten op het programma. De jubileumdienst in Eben Haëzer, Julianastraat 11 in Den Burg, begint om 14:30 uur. Iedereen is welkom, ook kinderen. Voor hen wordt een speciaal kinderfeest gehouden.