De verkeersveiligheid scoort goed.
De verkeersveiligheid scoort goed. Foto: KADO Texel

Meer Duitsers en Belgen op Texel

In samenwerking met VVV Texel brengt de Texelse Courant periodiek cijfers en bevindingen over het toerisme. Niet alleen grafieken, ook duiding. KADO Texel bestaat nu een jaar en interessant is dat cijfers voor het eerst vergeleken kunnen worden met vorig jaar.

Er zijn verschuivingen, maar over het algemeen zijn die minimaal. In het eerste kwartaal van 2018 kreeg Texel een 8,0 als algemeen waarderingscijfer, dat cijfer staat nu op een 7,98. Dat is nog steeds een daling, maar het is wel gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2018 (7,93). "Je moet altijd ruimte houden voor nuance en interpretatie van dergelijke cijfers. Ze blijven een indicatie, maar wel informatie wat op consistente wijze aangeeft of de tevredenheid toe- of afneemt. Door zoveel mogelijk facetten van het toerisme te meten, kun je tijdig actie ondernemen en bijsturen. Waar zijn de gasten ontevreden en waar zijn ze juist heel tevreden over?", stelt VVV-directeur Frank Spooren.

Of de tevredenheid nu toe- of afneemt, het aantal toeristen groeit gestaag. In 2018 wisten circa 1,2 miljoen toeristen ons eiland te vinden. Samen waren zij goed voor 4,3 miljoen overnachtingen. In april zei Spooren hierover in een interview met deze krant: "VVV Texel realiseerde in 2018 een bruto-omzet van ruim €10 miljoen, is verantwoordelijk voor een professionele en consistente boodschap, die geleid heeft tot een krachtig A-merk en een multipliereffect van 3,5 op de investeringen van de strategische partners. We zijn derhalve een belangrijke motor van het Texelse BBP, in 2019 circa €800 miljoen, waarvan de toeristische bijdrage ruim €450 miljoen bedraagt."

Geen elite-eiland

"Texel wordt duurder", "Er is geen ruimte meer voor de normale portemonnee" en "Alle campings verdwijnen", zo maar wat opmerkingen die met enige regelmaat voorbij komen op sociale media. Wordt Texel geen elite-eiland? "Wij bij VVV Texel zijn niet doof voor die geluiden. Wij lezen de reacties ook. Je moet je wel afvragen of de groep die dit roept groot is? Daarnaast ga ik liever op feiten en cijfers af. Eén van die feiten is dat nog steeds 27/ 28 procent van de bedden bestemd is voor kampeereenheden. Maar het aantal campers neemt toe, dat is een keuze van de gast. De marktvraag verandert. In 2017 is landelijk acht procent van het aantal kampeerplekken verloren. Ook simpelweg omdat er minder vraag naar is." Dat Texel een elite-eiland zou worden bestrijdt Spooren. "Als we kijken naar de inkomensverdeling, is die niet eerder zo evenredig verdeeld geweest als in 2018, maar heeft onze promotie wel gezorgd voor € 25 miljoen extra eilandinkomsten. De Krim - een nog echt Texels bedrijf trouwens - heeft inderdaad een aantal villa's in het duurde segment in aanbouw. Maar het één kan toch naast het ander? We zeggen met elkaar dat we kwantitatief niet meer nadrukkelijk moeten groeien, maar iedereen wil wel meer verdienen. Kwalitatief is er juist ruimte voor groei. Het Texel-product is zodanig divers dat we nooit een exclusief eiland moeten willen worden. Andere eilanden zijn daarvoor veel logischer door onder meer duurdere overtochten en exclusiever aanbod."

Soort gasten

Uit eerdere rapportages bleek al dat de groep die Texel bezoekt bestaat uit mensen die op zoek zijn naar comfort, net iets meer dan thuis. Uit onderzoeken van VVV Texel blijkt dat het merendeel van deze groep hoger opgeleid is (HBO en universiteit) samen goed ruim 55 procent van de ondervraagden. "Deze groep is best bereid te betalen, maar wil daar wel wat voor terug", stelt Spooren. Verder neemt het aandeel van de Duitse gast nog altijd toe. In het eerste kwartaal van 2018 bestond het totaal aantal gasten nog voor 53 procent uit Nederlanders en 43 procent uit Duitsers, in het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal gasten uit beide landen bijna gelijk (48 procent Nederlanders, 47 procent Duitsers). Daar moet volgens de VVV-directeur wel bij gezegd worden dat het hoogseizoen natuurlijk nog volgt en dat het Nederlandse aandeel dan toeneemt. Ondanks het geringe marktaandeel van de Belgen (2 procent), stijgt het aantal zuiderburen volgens Frank Spooren het hardst. "Kijk je naar groeipercentages, dan groeit de Belgische doelgroep het hardst met 27 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Uit cijfers van VVV Texel valt af te leiden dat de meeste gasten stellen/ koppels zijn (ruim 47 procent), gevolgd door gezinnen (bijna 24 procent van de ondervraagden). En of het een incident is of niet, de duur van het verblijf neemt toe. De tendens was dat mensen steeds korter verbleven, maar de verblijfsduur is gestegen van 6,7 nachten in 2018 naar 6,83 in het eerste kwartaal 2019.

Uitstekend voldaan

Voor 57,9 procent heeft Texel in het eerste kwartaal van 2019 "Uitstekend" voldaan aan de verwachtingen t.o.v. 56,2 procent in dezelfde periode vorig jaar. Bijna tachtig procent geeft aan de intentie te hebben om terug te keren. "Ja, het gaat goed. Al neemt de groep die zes keer of vaker per jaar kwam juist weer af. Men vraagt mij dan ook wel eens of 'de VVV' nog wel nodig is. Ik zeg dan 'meer dan ooit'. Wij onderzoeken namelijk wat de toerist wil en sturen waar mogelijk. Aan de achterkant vallen mensen weg. Er overlijden mensen of ze worden te oud om op vakantie te gaan. Aan de voorkant komen er mensen bij. Wij onderzoeken wat die potentiële toerist wil."

Toeristisch Toekomstplan

Vorige week werd bekend dat de gemeente een enquête gaat houden onder de bewoners, dit om input te krijgen voor het Toeristisch Toekomstplan. Dit initiatief, vormgegeven vanuit het KADO Texel platform, richt zich met name op de vraag hoe inwoners het toerisme in hun directe omgeving ervaren. Over het gevoel van drukte, het gevoel over wonen en werken op een toeristisch eiland en het gevoel over sociale aspecten op een toeristisch eiland. "Ik hoop dat zoveel mogelijk Texelaars deze invullen. Het is belangrijk wat zij vinden. Ik als VVV-directeur bepaal namelijk niet of we meer of minder toeristen naar Texel moeten halen, dat doen we met alle stakeholders samen." Op de vraag of er dan niet eerst een beddentelling moet komen, heeft Spooren ook een antwoord. "Niet of die er wel of niet moet komen. Dat is niet aan mij. Maar als er een dergelijke telling komt, wat gaan we dan doen? Je moet wel bepalen wat je ermee gaat doen. Als het er minder zijn dan 48.000, zeg je dan dat er toch meer bij mag? En als het er meer zijn? Ga je dan bedden wegstrepen?"

Wat doen de gasten op Texel?

Nog altijd komt een groot deel voor de toeristen naar Texel voor pijlers als natuur en rust. Tijdens het verblijf begeven zij zich dan ook graag op het strand (84,1). Voor horeca is er eveneens goed nieuws. Het percentage dat aangeeft horeca te bezoeken steeg ten opzichte van vorig jaar van 76,1 naar 84,1 procent.

Inspiratietrip

Maar KADO is meer dan cijfers en analyses. Het draait ook om nieuwe ideeën opdoen. In dat kader staat op 13 en 14 november de volgende inspiratietrip gepland. "De locatie is nog even geheim, maar ik kan verklappen dat het in Nederland is. Het wordt een breed ingestoken trip die interessant is voor retail en toerisme, maar met ook natuur er in. We hebben weer een Texelse inisder op locatie", besluit Frank Spooren. Opgeven kan al via de website.

Natuur blijft een toeristentrekpleister.
Texel voldoet ook in het eerste kwartaal weer aan de verwachtingen.
Frank Spooren deelt deze tip vast voor de inspiratietrip. U een idee?
Het aandeel in Duitse gasten neemt toe.
Bezettingsprognose voor de komende periode.