Texel 2010 pleit voor behoud van huidige bushalte aan de Elemert

De bushalte aan de Elemert in Den Burg moet behouden blijven en de realisatie van een nieuwe, vervangende bushalte een eindje verderop aan de Emmalaan moet worden tegengehouden.

Dat stelt Texel 2010 in een motie die vanavond (dinsdag) in de raadscommissie aan de orde komt. Daarmee komt opnieuw de vraag op tafel wat er moet gebeuren met de bushalte aan de Elemert die sinds 22 juli 2018 nog de enige halte in Den Burg is waar lijn 28 stopt.

Het ideaalbeeld is dat met een nieuwe bushalte aan de Emmalaan in plaats van de halte aan de Elemert, het sinds 22 juli vervallen rondje Den Burg in ere kan worden hersteld, omdat de bus dan wat meer tijd zou krijgen om Den Burg rond te rijden. De praktijk is dat gemeente en provincie sinds 22 juli al in gesprek zijn over het herstel van het rondje en dat de komst van de nieuwe bushalte überhaupt onzeker is omdat die gekoppeld is aan een subsidie van vier ton van de provincie voor de herinrichting van de Emmalaan. De herinrichting had eigenlijk al begonnen moeten zijn, maar staat vanavond eerst op de agenda van de commissie, omdat de politieke partijen er nog inhoudelijk over wilden spreken.

Wat Texel 2010 betreft, blijft de Elemert de plek voor een bushalte, ook als het rondje Den Burg niet in ere hersteld kan worden. "Dan kan de bus via de nieuwe rotonde bij de Elemert gemakkelijk even naar het huidige busstation rijden." Bij Texels Belang en PvdA gingen eerder ook al geluiden op om de bushalte aan de Elemert te behouden. Als de halte van de Elemert verplaatst zou worden naar de Emmalaan, zouden reizigers ook verder moeten lopen van en naar het centrum van Den Burg.