Grasoogst bij Den Hoorn (archieffoto)
Grasoogst bij Den Hoorn (archieffoto) Foto: Kees Jaap Harting

Ondernemend Nederland houdt proef voor monitoren van boeren

Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt maandag 20 mei in De Lindeboom in Den Burg een informatiebijeenkomst over een nieuwe manier van monitoren van boeren.

RVO zoekt agrarisch ondernemers die mee willen doen en hun mening willen geven over een nieuwe manier van controleren van hun gegevens.

De nieuwe manier van monitoring betekent het hele jaar door de landbouwactiviteiten op landbouwgrond controleren in plaats van op één moment achteraf. RVO gebruikt hiervoor bijvoorbeeld satellietbeelden. Het doel is dat hierdoor zo veel mogelijk administratieve controles en de bedrijfsbezoeken vervangt. Voor de deelnemende boeren heeft de proef nog meer voordelen. In deze pilot onderzoekt RVO ook of er patronen gevonden worden die afwijken van de verwachtingen. Bijvoorbeeld: als een boer (blijvend) grasland opgeeft, dan is de verwachting dat hij het perceel in ieder geval 1 keer maait of gebruikt voor begrazing voor 1 november. Gebeurt dit niet, dan wil RVO hem daarover informeren.

Texelse boeren, die natuur- of landbouwsubsidies ontvangen, zijn inmiddels voor deze bijeenkomsten uitgenodigd. De openbare bijeenkomst begint om 20:00 uur.