De vernielde vogelkijkhut bij Dijkmanshuizen.
De vernielde vogelkijkhut bij Dijkmanshuizen. Foto: Texel vogeleiland

Reden vernieling blijft voorlopig giswerk

Een beschoten auto met een kapotte autoruit als gevolg en gaten in de ramen van gestalde strandhuisjes op de parkeerplaats van paal 21, vernieling van een vogelkijkhut bij Dijkmanshuizen en schade aan een keet van Staatsbosbeheer bij de westerduinen aan het Westerslag (paal 15). In één weekend werden de nodige vernielingen aangericht op het eiland.

De verontwaardiging is groot en van de daders ontbreekt tot op heden ieder spoor. Gaat het om dezelfde dader of is het toeval? Deze vernielingen zijn niet de eersten van de afgelopen periode. Aan de Zwinweg werden vernielingen aangericht op een bouwplaats bij natuurgebied De Bol. Harry Vlek laat hier momenteel een familiehuis bouwen. In natuurgebied Waalenburg werden twee oude zwerfkeien en een fietspad beklad. De vernielingen dit weekend betrof allen of eigendom van natuurorganisaties of op grond van natuurorganisaties. Op sociale media werd dan ook al snel een link gelegd tussen de vernielingen en mensen die mogelijk kwaadwillend tegenover organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten staan. Jan van der Star van strandbedrijf Noorderbad die de vernielingen bij 21 ontdekte, merkt op dat strandhuisjes niet van een milieuorganisatie zijn. Ook de vernieling van een bushokje op 22 april past niet in dit motief, maar kan ook een uitzondering in het verhaal zijn.

Voorlopig blijft het gissen naar de toedracht van de vernielingen. Voor baldadigheid lijken de locaties toch wat afgelegen, zeker om 's nachts apart naar toe te fietsen. De politie is dan ook op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben. Wie tips heeft over de gebeurtenis kan contact opnemen met de politie via 0900-8844.