Impact van droogte op de waterkwaliteit

Er zijn sloten waar Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kwaliteitsmetingen doet. Deze maken deel uit van een meetnet. Dit gebeurt op een aantal geselecteerde sloten. In veel sloten (HHNK heeft circa 20.000 kilometer aan sloten in het gebied) meet HHNK niet continu.

Wat is de impact van droogte op de kwaliteit van het water? HHNK: "Voor de natuur kan dit meestal niet veel kwaad. Voor de landbouw is dit anders. In de duinen bijvoorbeeld droogt jaarlijks of soms eens in de zoveel jaar een duinmeer uit. Dat kan over het algemeen geen kwaad voor de waterkwaliteit. Dat kan zelfs erg goed uitpakken omdat er dan stoffen (afvalstoffen, voedingsstoffen) worden omgezet en verwaaien. Maar bij akkers (bloembollen, andere teelten en gewassen) kan dit zeker schade opleveren. Texel heeft een lange geschiedenis voor wat betreft het omgaan met waterschaarste, ook in de landbouw. Ook per grondsoort kan dit verschillend zijn: in zandgebieden kan de grondwaterstand dalen, wat schadelijk kan zijn; in veengebieden kan het veen sneller verbranden en sneller tot bodemdaling leiden. In kleigrond wordt water veel langer vastgehouden. Texel heeft geen mogelijkheid om zoet water in te laten zoals op het vaste land, maar moet het doen met neerslag en effluent uit de RWZI. Droogte kan dan leiden tot een zoetwater tekort met mogelijke gevolgen zoals hierboven beschreven.

Kan het slootwaterpeil bij droogte, zoals een poosje geleden, op het gewenste peil worden gehouden? "Op Texel is geen mogelijkheid zoet water in te laten en is dus afhankelijk van regen en effluent van de zuivering. Het droogvallen van kleinere slootjes bij langdurige droogte is gebruikelijk, doordat er van buitenaf geen zoet water kan worden aangevoerd."