Kwaliteit van oppervlaktewater

Hoe zit het met de kwaliteit van het oppervlaktewater op Texel? En wat is de invloed van droogte daarop?

Slootjes met water zo helder dat je tot de bodem kunt kijken en met kroos aan de oppervlakte. Zo zien we dat graag. Maar zo is het lang niet overal. Er zijn ook slootjes waar bruine drab of smurrie op het water drijft of met een blauwachtige substantie.

Moeten we ons daar zorgen over maken? Zoals het slootje waarover de Texele kunstenaar Herman Smith hierboven schrijft, met aan de oppervlakte een dikke bruine laag. Hij is er van overtuigd dat landbouwgiffen en bestrijdingsmiddelen de oorzaak zijn. Maar klopt dat wel? We vroegen het aan bioloog Arthur Oosterbaan van Ecomare. "Dit is wat wij 'flap' noemen. Algen, die groeien in de sloot. Het heeft niets met gif te maken, wel is het zo dat die alg snel groeit als er veel meststoffen in het water zitten. In dit geval zou het kunnen dat er bij het bemesten van het land kunstmest in het water is gekomen. Of het is via uitspoeling uit de grond in de sloot gekomen. Door de droogte wordt de concentratie hoger, is het water mineraalrijker en groeit het sneller. Het blauwe filmpje op het water is blauwwier. Een ééncellig organisme, wat er een beetje olieachtig uitziet. Het ziet er uit als iets chemisch, maar dat is het dus niet."

Dit wordt bevestigd door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlakte(sloot)water. "Waarschijnlijk betreft het hier een mengsel van blauw- en kiezelalgen. Het is ongevaarlijk, maar geeft wel een rommelig gezicht. Dit is een jaarlijks terugkerend verschijnsel."

Oosterbaan: "Mensen kunnen nog wel eens paniekerig op dit soort verschijnselen reageren. Dat zag je ook toen het Waagejot roze kleurde, wat zelfs landelijk nieuws was. Die kleur kwam toen ook door de aanwezigheid van een eencellige alg, in combinatie met veel mineralen in het water. Niet door de landbouw, maar mest van de sterns. Droogte doet over het algemeen geen goed aan de kwaliteit van het water. Bij een stevige bui spoelt het weer lekker door."

Bruin slootwater kan ook komen door ijzer in de bodem, dat oxideert. Een natuurlijk verschijnsel, dat je op verschillende plekken op Texel tegenkomt.