Bruine smurrie op de sloot. Wat is de oorzaak? Kunstenaar Herman Smith is er niet gerust op. We vroegen het een bioloog en het hoogheemraadschap.
Bruine smurrie op de sloot. Wat is de oorzaak? Kunstenaar Herman Smith is er niet gerust op. We vroegen het een bioloog en het hoogheemraadschap. Foto: Gerard Timmerman

Wat ik zeggen wou "Hou er mee op!"

Het is vijf uur in de ochtend. Op Stille Zaterdag. Veel te vroeg voor de merels om te zingen. De haan is als eerste en de dirigent van het vogelorkest. De scholeksters vinden hun juiste plaats in de orkestbak. Een aantal meeuwen is reeds wakker. Ik drink koffie en steek de eerste sigaar op, zoals mijn geliefde opa ook al deed, zonder dat dat de opwarming van de aarde tot gevolg had. Sinds ik weet dat vliegtuigen de oorzaak zijn van de aardeopwarming vlieg ik nooit meer. Boven de wolken vliegen geeft mij het gevoel: daar hoor ik pas na mijn dood. ik wens geen bijdrage te leveren aan de aardeopwarming. Ik ga met de trein. Ik zit daar niet stil en maak tekeningen om op Texel kleurig uit te werken. Het wordt wel een vrolijk landschap. Het is droog de laatste jaren op Texel. Dat is aan de sloten te merken. Vroeger kon je door het heldere water tot op de bodem kijken. Bij deze aanhoudende droogte en door het gebruik van allerlei landbouwgiffen en bestrijdingsmiddelen is dat nu niet meer mogelijk. Waar is de strijd? Het is toch geen oorlog in de natuur? Hou er mee op!

Herman Smith