Oud-wethouder aan het woord bij EenVandaag over dochter

Oud-wethouder Sander van Knippenberg is de afgelopen dagen aan het woord geweest bij het actualiteitenprogramma EenVandaag over de situatie rond zijn extreem hoogbegaafde dochter.

Dat gebeurde in een item over problemen in het 'passend onderwijs' dat basisscholen sinds een paar jaar moeten aanbieden. De 8-jarige dochter van Van Knippenberg is uitzonderlijk hoogbegaafd en dat leidde vorig jaar tot problemen in het onderwijs. Zij volgde aanvankelijk les op een basisschool in Den Burg, zou op 7-jarige leeftijd volledig overstappen naar de OSG waar ze al lessen volgde, maar moest uiteindelijk naar een particuliere school om daar onderwijs op maat te volgen.

De situatie was begin dit jaar aanleiding voor Van Knippenberg op te stappen als wethouder en volledig voor zijn dochter te kiezen. Hij stelt in de uitzending van EenVandaag dat de basisschool niets deed met een verzoek om rekening te houden met de hoogbegaafdheid van zijn dochter. Het kwam volgens hem zo ver dat hij zijn dochter schreeuwend de klas in moest dragen en dat zijn dochter depressief werd van school. Uiteindelijk werd de dochter ziek gemeld bij de basisschool, omdat er volgens Van Knippenberg geen ontwikkelingsperspectiefplan was. De situatie liep uit de hand toen zijn dochter toch niet op de OSG terecht kon. leerplichtambtenaren betrokken raakte en er bij Veilig Thuis een melding werd gedaan dat de dochter thuis zat. Dat had consequenties voor het wethouderschap. In december 2018 legde Van Knippenberg een deel van zijn taken als wethouder neer (onder meer op het gebied van Veilig Thuis) en in januari dit jaar stapte hij op als wethouder.

Het schoolbestuur van Kopwerk en de gemeente lieten EenVandaag weten inhoudelijk niet op het verhaal van de familie Van Knippenberg te reageren vanwege privacy-overwegingen en omgang met individuele gevallen. Kopwerk liet EenVandaag wel weten dat "op grond van de wetgeving Passend Onderwijs gedaan is wat van ons verwacht mocht worden".