Afbeelding
Foto: Bop Mulder

Natalie Schrijft

De eerste keer

De eerste keer fietsen zonder wieltjes met mama naast je en papa voor je uit, de eerste keer op vakantie zonder je ouders en de eerste kus. Allemaal enorm bijzondere momenten. Momenten waarop je voor iets voor het eerst in je leven meemaakt. Momenten die van tevoren misschien spannend waren, omdat je niet wist hoe dat ene eerste moment zou zijn of voelen. Ik heb gelukkig veel bijzondere eerste momenten meegemaakt en ik wens dat ook voor jou.

De rode draad van eerste momenten is dat ze over het algemeen spontaan zijn ontstaan. Terwijl als je verder in je leven bent en volgens het woordenboek volwassen bent het een must is om dingen uit te zoeken en/of een planning te maken. Denk aan je eerste sollicitatiegesprek, je eerste bedrijf of de eerste keer dat je gaat samenwonen. Herinner jij je nog je eerste keer samenwonen?

Bij het maken van de stap om te gaan samenwonen zijn we helemaal vrij. En ik snap dat het totaal a-romantisch of deprimerend klinkt om afspraken hierover te maken in een overeenkomst, maar de feiten liegen er niet om. Eén op de drie Nederlanders maakt een scheiding mee en dat percentage ligt op Texel zelfs nog hoger. Tijd om de liefdesrevolutie van Sarasani weer terug te brengen op ons mooie eiland…?

Nee zonder gekheid, ik geloof in de liefde én in het maken van heldere afspraken. Helaas zie ik dat niet terugkomen in mijn juridische praktijk. Van het nieuwe stel waarvan er één al is gescheiden, dat niet nog een keer wil meemaken en dus in de deze relatie niets meer regelt. De situatie waarin er wel een samenlevingscontract is gemaakt door een derde, maar daar helaas niet alle afspraken in zijn opgenomen. Tot de relatie waarin er wordt gewacht op de ene vraag om daarna echt alles te regelen. Mocht je je hierin herkennen dan wens ik vanuit de grond van mijn hart dat je het gaat regelen. Helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. En zelfs als je degene bent die de eerste stappen heeft gezet om te gaan scheiden. Nadat je bijvoorbeeld laat op de avond terwijl iedereen in het huis al slaapt op je tablet hebt uitgerekend hoe je financiën zijn als je er alleen voor zou komen te staan, zal je wellicht toch ervaren dat: "scheiden is lijden" in het geval er niets is geregeld.

En omdat het ook anders kan deze column met de legal check: wat willen jullie echt? Samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap? Mocht je toch gaan trouwen dan zijn de meeste afspraken door de wet geregeld. Alleen over de inbreng van vermogen en/of schulden adviseer ik je om afspraken te maken met een expert. Als je gaat samenwonen is het belangrijk dat de basis goed wordt geregeld. Juist ook als het nu goed gaat! Nu dan ook de tip om dit te regelen in een samenlevingscontract. De inhoud van dit document mag je zelf bepalen. Omdat het daardoor weleens voorkomt dat er iets wordt vergeten loop ik de belangrijkste punten met je door. Maak afspraken over de kosten en de vraag wie wat betaalt, de (koop)woning, oude schulden van je vriend of vriendin, een extra lening van jullie samen, (pensioen-)verzekeringen, een gezamenlijke rekening en kinderen. Doen hoor! Ook een ongeluk zit in een klein hoekje.

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker