Afbeelding
Foto: Google Maps

'Zwaardere normen Onderwijscentrum'

Het nog te bouwen Onderwijscentrum in Den Burg krijgt mogelijk met zwaardere geluidsnormen te maken als de Emmalaan een 50 kilometerweg blijft en geen 30 km zone wordt.

Dat heeft projectleider Peter van der Velpen namens de schoolbesturen van de vijf basisscholen in Den Burg aan de politieke partijen laten weten. Zij praten vanavond (dinsdag) in commissieverband over de herinrichting van de Emmalaan. Volgens de huidige plannen is het de bedoeling dat ter hoogte van de OSG en het toekomstige Onderwijscentrum een 30 km zone komt, maar binnen de politiek gaan geluiden op om de weg anders in te richten dan het college van plan is.

Volgens de projectleider is het verstandig als de politieke partijen in de overwegingen meenemen dat een weg van 50 kilometer andere geluidsnormen voor nieuwbouw kent dan een weg van 30 kilometer. Dat kan tot een ander kostenplaatje voor de nieuwbouw van het Onderwijscentrum leiden. "Dat hoeft allemaal geen probleem te zijn, maar het is wel goed als je je daar in een vroeg stadium van bewust bent."

Er ligt vanavond tijdens de commissievergadering een alternatief herinrichtingsplan van VVD en PvdA op tafel om fiets- en voetgangersverkeer van en naar de school te scheiden van de Emmalaan, zodat daar geen 30 km zone hoeft te komen. In een dergelijke zone maken auto's en fietsers gebruik van dezelfde rijbaan en dat roept bezwaren op.

VVD en PvdA zien liever dat de Emmalaan daar blijft zoals hij is en dat er geen toe- en uitgangen van de school uitkomen op de Emmalaan, maar op de autovrije weg tussen de school en de achterliggende sportvelden. Bedoeling is fietsers en voetgangers enkel ter hoogte van de Haffelderweg en de Elemert de Emmalaan te laten oversteken.

Het toekomstige Onderwijscentrum moet de nieuwe huisvesting worden voor de Jozefschool, de Thijsseschool, de Kompas, Vrije School Stella Maris en De Fontein in Den Burg. De gemeenteraad koos half november tijdens de raadsvergadering voor volledige nieuwbouw in plaats van deels nieuwbouw en deels inpassing in het OSG-gebouw. Daar werd toen een bedrag van €9,38 miljoen voor beschikbaar gesteld. Dat is €2,3 miljoen meer dan aanvankelijk bedoeld was voor deels verbouw en deels nieuwbouw van het Onderwijscentrum.