Marco Krebaum:
Marco Krebaum: "Blijven hangen, omdat ik het goed naar mijn zin had op mijn werk." Foto: Aangeleverd

"Tevreden is ook wel eens goed"

Wat is je favoriete plek op Texel?

Toch wel de wandelroute bij paal 28 richting De Slufter. Dat is aan beide kanten genieten. En als tweede de variatie van het noorden. Van het bos naar de Hanenplas en van het Cocksdorper haventje tot en met de vuurtoren. Zo divers!!

Vanwaar de keuze om naar Texel te komen?

In eerste instantie de relatie die ik kreeg. Toen dat voorbij was, ben ik blijven hangen vooral omdat ik het goed naar mijn zin heb op mijn werk en kan genieten van de diversiteit op het eiland.

Van teerste orchidee tot brute kracht van de zee, het is mooi

Wat voor werk doe je?

Ik ben begonnen als nachtconciërge bij De Krim en al gauw kreeg ik de mogelijkheid om diverse cursussen te volgen. Vandaar dat ik nu ook badmeester ben en huismeester van onze personeelsvertrekken op vakantiepark De Krim.

Wat heb je vóór je komst naar Texel gedaan?

Ik heb in 1991 mijn studie afgerond en ben 25 jaar autospuiter geweest. Iets waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. De laatste jaren aan de overkant heb ik veel tijd besteed aan de verbouwing van mijn huis en het zorgen voor mijn kinderen.

Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Sinds een aantal jaar fotografeer ik en vind ik het heerlijk om buiten te zijn. Ook wandelen, fietsen en sinds kort golfen geven invulling van de vrije uurtjes.

Wat heb je met schilderen en fotografie?

Het schilderen heb meegekregen van mijn vader die nu voor de tweede keer gaat exposeren. Met fotografie probeer ik mijn gevoel te laten spreken en daar komen toch wel een ander soort foto's van dan de typische Texelse foto's die je normaal ziet. Zie Instagram @marcokrebaum

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Eigenlijk zie ik geen verschil met mensen van de overkant. Volgens mij moet er gewoon een klik zijn met een persoon. Dan maakt het niet uit waar hij/zij vandaan komt. Ik heb op verschillende plaatsen in Nederland gewoond en als je je een beetje aanpast en openstelt dan rol je er vanzelf tussen.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De boot. Laat het eiland 's avonds maar op slot gaan. Lekker rustig. En als er iets ernstig gebeurt dan zijn de hulpdiensten van de overkant er zo. Heb ik al verschillende keren meegemaakt op mijn werk.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Niks. Ik vind het wel prima zo. Tevreden is ook wel eens goed.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Huisvesting. Het is heel moeilijk om hier als 'nieuwe Texelaar' een huis te kopen. Wachttijden zijn hoog en het aanbod om te kopen is erg laag.

Waar kun je je op Texel over verbazen?

De natuur!!! Wat is het hier toch allemaal mooi. Van de teerste orchidee tot de brute kracht van de zee.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle vrijwilligers en organisaties die de natuur een warm hart toedragen. Ze maken van Texel iets heel moois. Kijk bijvoorbeeld maar naar Waalenburg. Ze doen er alles aan om de weidevogels weer terug te krijgen.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Zonder toerisme zou er voor heel weinig mensen werk zijn. Het kan bijna niet drukker worden in verband met onderdak. Je ziet al wel dat de periode waarin de gasten komen steeds meer wordt uitgerekt.

Wat doe je over vijf jaar?

Ik heb het nu lekker maar mijn zin, dus ik verwacht niet dat er veel verandert. Wellicht in mijn privé-situatie het een en ander, maar dat is zeker ten goede. Niet dat ik het nu niet goed heb hoor.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

André van der Vliet. Het is een geweldig gedreven en sympathieke man die nu tijd heeft om zijn eigen ding te doen. Hij heeft mij samen met Frank de Laat bij De Krim aangenomen. Hij zag toekomst in mij waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben.