Avond gezondheid en geluk jeugd

Hoe staat het met de gezondheid en het welzijn van de Texelse jeugd? De resultaten van dit onderzoek worden bekend gemaakt op een meedenkavond op donderdag 16 mei in het gemeentehuis, aanvang 19:15 uur.

In het najaar van 2018 zijn vragenlijsten afgenomen onder jongeren van Texel uit de 3e en 4e klassen van de middelbare school. Dit naar aanleiding van een pilot om te onderzoeken of het IJslandse Preventiemodel ook voor Texel ingezet kan worden. De vragen hadden als doel inzicht te krijgen in de gezondheid en het welzijn van de Texelse jeugd. De uitkomsten zijn nu bekend.

De gemeente presenteert de uitkomsten en vraagt Texelaars mee te denken hoe de resultaten kunnen worden omgezet in daden en activiteiten.

Meedenkavond

De meedenkavond is voor ouders, inwoners, belangstellenden en/of professionals om op een positieve manier mee te denken hoe de Texelse jeugd gezonder en gelukkiger te maken is.

Tijdens de interactieve bijeenkomst komen de volgende onderwerpen ter sprake: Een toelichting op het IJslandse Preventiemodel, resultaten op een factsheet, wat kunnen we doen voor de Texelse jeugd?, hoe kan de gemeente hier een bijdrage aan leveren?, wat kunnen mensen zelf doen? En: Wat kunnen we samen doen?

Aan de hand van deze onderwerpen maken we met elkaar het begin van een actieplan waar Texel achter staat. Dus kom ook op donderdag 16 mei om 19.15 uur naar het gemeentehuis. Wij heten u graag de 16e welkom.

Achtergrond

Om het gebruik van alcohol, drugs en het roken onder Texelse jongeren terug te dringen, neemt de gemeente Texel deel aan een pilot over het IJslandse preventiemodel. IJslandse jongeren waren twintig jaar geleden nog de grootverbruikers in Europa van drank, sigaretten en drugs.

Door een andere manier van preventie, gebruiken zij nu het minst van alle Europese jongeren. Bovendien heeft de aanpak andere positieve effecten: jongeren sporten meer, er is een flinke toename van vrijwillige inzet en jongeren hebben een betere psychische gezondheid.

Wegens de goede resultaten van het IJslandse preventiemodel, onderzoekt de gemeente Texel samen met vijf andere gemeenten, het Trimbosinstituut en het Nederlandse Jeugdinstituut wat zij van de IJslandse aanpak kunnen leren en gebruiken.