Scholieren onthullen kunstwerk schutting

Leerlingen van OSG De Hogeberg onthullen maandag 13 mei om 16.00 uur het kunstwerk dat zij hebben gemaakt voor op een deel van de schutting op de Groeneplaats. Dit doen zij onder leiding van hun docent en kunstenaar Paulien Valk (Science Encounters Art, S.E.A.). Wethouder Jaap Vlaming (cultuurbeleid) is daarbij aanwezig. Belangstellenden zijn welkom.

Bij de bouw van het vorige gemeentehuis, in de jaren '60 op de Groeneplaats, werd een deel van de schutting die destijds de bouwplaats afschermde ook beschilderd door scholieren. Begin maart zijn de Texelse Courant en de gemeente Texel op zoek gegaan naar kunstinitiatieven om een deel van de huidige schutting aan te kleden.

Twee partijen hebben gehoor gegeven aan de oproep: leerlingen van de OSG en leerlingen van Artex KunstKlas hebben een kunstwerk gemaakt. Het werk van de OSG-leerlingen prijkt het eerste deel van de tijd op de schutting, van 13 mei tot en met augustus. De onthulling van het kunstwerk van de KunstKlassers vindt begin september plaats, hun werk is de rest van het jaar te zien.

Kleuren van de zee

Het kunstwerk van de OSG-leerlingen heeft als thema 'De kleuren van de zee.' De leerlingen hebben uitleg gekregen over de zeekleuren als wetenschappelijk onderwerp van het NIOZ. Vervolgens hebben zij zelf een ontwerp bedacht. SEA organiseert deze zomer een kunsttour waaraan professionele kunstenaars deelnemen. De muurschildering van de OSG-leerlingen is onderdeel van de kunsttour.

De gemeente Texel werkt op verschillende fronten aan het centrum in Den Burg, waaronder de nieuwbouw op de Groeneplaats. Op de plek van het voormalig gemeentehuis worden 10 appartementen gebouwd, met ruimte voor horeca en detailhandel op de begane grond. Om de bouwplaats en de werkzaamheden af te schermen is een houten schutting geplaatst waar – naast de kunstwerken - informatiepanelen komen.