Enquête onder inwoners over hoe toerisme op Texel wordt ervaren

De gemeente nodigt Texelaars uit mee te denken over het toerisme op Texel. Eind mei krijgt iedereen de gelegenheid om zijn of haar ideeën en mening te geven via een enquête, digitaal of op papier.

Het college hoopt op een zo hoog mogelijke respons. De resultaten uit dit onderzoek worden meegenomen in het Actieplan Toeristisch Toekomstplan dat in juli besproken zal worden in de raadcommissie.

De enquête richt zich met name op de vraag hoe inwoners het toerisme in hun directe omgeving ervaren. Over het gevoel van drukte (de voor- en nadelen van toerisme), het gevoel over wonen op een toeristisch eiland, het gevoel over werken op een toeristisch eiland en het gevoel over sociale aspecten op een toeristisch eiland.

De resultaten van de enquête geven informatie over het toeristisch draagvlak vanuit het perspectief van de Texelaars. Daarmee zijn ze input voor de beleidskeuzes op het gebied van toerisme op Texel.

Het traject "Toeristisch Toekomstplan" omvat twee fasen. Eerst het maken van een actieplan, met daarin acties voor de korte en de lange termijn. Dan volgt het opstellen van een Toeristische visie. Deze enquête is onderdeel van de inventarisatie voor het opstellen van fase 1: het actieplan. Dit wordt uitgewerkt op vier thema's: Mobiliteit, Economie, Handhaving, Financieel. In het najaar het opstellen van een Toeristische visie.

Tijdens de dorpenrondes, waarbij het college alle dorpen bezoekt, staat het onderwerp toerisme op de agenda. Alle Texelaars zijn dan welkom hierover mee te praten.