Positief resultaat in 2018 €2,4 miljoen

De gemeente heeft 2018 afgesloten met een positief resultaat van €2,4 miljoen. "Dit komt voornamelijk door hogere inkomsten uit leges in verband met de aantrekkende bouwmarkt en extra baten vanuit de overheid", meldt wethouder Huisman van Financiën.

In 2018 lag het accent op het sociaal- en ruimtelijk domein. Met het nieuwe gezondheidsbeleid en de focus op positieve gezondheid is ingezet op preventie. De Bolder heeft zich meer gepositioneerd als leer-werkbedrijf voor alle Texelaars die willen re-integreren of vanuit de bijstand aan het werk willen. Ook in het ruimtelijk domein zijn stappen gemaakt. Waalenburg is inmiddels afgerond en de werkzaamheden aan de PH-dijk zijn ver gevorderd. Met de aanleg van het fietspad en openstelling voor publiek van het strandje bij Ceres krijgt dit een afronding die velen tevreden stemt. Het ontwerp voor verfraaiing van de entree van de Koog is in 2018, na veel overleg met bewoners en architect, goedgekeurd. De uitvoering is gestart.

Huisman: "Het college is blij met de vorderingen die het afgelopen jaar zijn gemaakt. In 2018 hebben we samen met onze partners veel energie gestopt in de ontwikkeling van Buurtskap de Tuunen. Met de oplevering van ruim 100 woningen verruimen we het woningaanbod en geven we mensen de mogelijkheid door te stromen. Het 60-jarig jubileum van ons leer- werk bedrijf De Bolder maakte 2018 extra bijzonder. Ook vanuit mijn portefeuille Financiën ben ik tevreden. We blijven binnen ons huishoudboekje en boeken een positief resultaat van € 2.4 miljoen." Voorstel is dit bedrag aan de Algemene Reserve toe te voegen.

Begroting 2020

Achter de schermen is de gemeente alweer volop bezig met de begroting voor 2020. Voorstellen hiervoor legt het college in juni aan de raad voor. Er moeten enkele harde noten worden gekraakt. Zoals het wel of niet schrappen van de parkeerheffing voor de strandslagen. Dit staat in het coalitieprogramma. "Maar we hebben berekend dat het €740.000,- aan inkomsten scheelt", meldt Huisman. Dorpscommissies en TOP hebben volgens de wethouder al laten weten tegen afschaffing te zijn.

Discussie is ook te verwachten over een voorstel tot verhoging van de toeristenbelasting (TB) en het loslaten van het maximum aantal van zeven dagen waarover nu wordt betaald. Huisman: "In vergelijking met andere gemeenten is de TB hier naar verhouding laag." Met de meeropbrengst komt geld binnen voor aanpassing van het wegennet aan de landelijke richtlijn Duurzaam Veilig. Geen verplichting overigens.

"Als gemeente hebben we de vrijheid er wel of niet iets mee te doen. Maar als bij een ernstig ongeluk blijkt dat we niet aan de richtlijn voldoen, dan kan dat tegen de gemeente worden gebruikt." Ook het Rijk zet druk om aan de richtlijn te voldoen. "Het is een afweging: veilig inrichten tegenover de kosten die we moeten maken."