De schoorsteenbrand aan Zuid-Haffel op woensdagavond 1 mei.
De schoorsteenbrand aan Zuid-Haffel op woensdagavond 1 mei. Foto: Inter Visual Studio / Marcel Barriel

"Brandweer ging zeer zorgvuldig te werk"

Een weggehaald plafond, een rookgeur in de gang en meubels die tijdelijk op een andere plek zijn neergezet. Meer is er eigenlijk niet meer te merken van de schoorsteenbrand waar de woning van Eva Mondeel woensdagavond 1 mei door werd getroffen.

Het waren hectische momenten en zeker geen leuke momenten toen de vlammen achter de schoorsteen sloegen, maar ze is achteraf vooral onder de indruk over de zorgvuldigheid van de brandweer die ze van dichtbij meemaakte. "Het ging allemaal heel beheerst en je merkte na afloop eigenlijk niet eens dat er brandweer in huis was geweest. Het bedrijf dat de volgende ochtend aanwezig was om schoon te maken, was ook verbaasd hoe netjes ze alles hadden achtergelaten."

De schoorsteenbrand in De Keppelen aan Zuid-Haffel ontstond op 1 mei tegen het eind van de avond. Dochter Izebel was net naar bed, zoon Silas zat achter de computer en Eva was nog wat werk aan het afmaken. De aandacht werd opeens getrokken door de snelheid waarmee het vuur in de kachel in de woonkamer aan het jagen was. Eva, ervaren in het stoken van houtkachels, keek voor de zekerheid in de gang waar de pijp van de kachel doorheen liep, stond midden in de rook en hoorde tegelijkertijd de rookmelder afgaan.

"Dan weet je dat je moet handelen. Izebel heeft de brandweer gebeld en ik heb meteen foto-albums gepakt en nog een emmer met water in de kachel gegooid. Daarna zijn we naar buiten gegaan." De brandweer was er in vier minuten, al duurde het gevoelsmatig lang voordat de sirenes in de verte klonken. "De vlammen sloegen uit de schoorsteen, dus voor je gevoel brandt alles af."

Volgens Eva ging de brandweer bij aankomst zorgvuldig te werk. "We stonden in pyjama en kregen direct warme jassen aangeboden. De brandweer ging ook meteen naar binnen en een van hen ontfermde zich over een aantal foto's die achtergebleven waren. Ze gingen omhoog met de hoogwerker om te proberen het vuur met een bluskogel te bestrijden en later meldden ze dat ze met water gingen blussen." Volgens Eva was na de brand, binnen van het bluswater niets meer te merken. "Dat hebben ze meteen opgeruimd in een putje dat in de gang zit." Met behulp van een warmtebeeldcamera werd geïnspecteerd of er geen verborgen brandhaarden waren achtergebleven.

Geluk bij een ongeluk was dat er amper wind stond, waardoor er geen vuur oversloeg op het rieten dak van de schuur naast de woning. De brandweer hield het riet voor de zekerheid nat. Een vonkenvanger bovenop de schoorsteen deed eveneens zijn werk. Een dag later stond er meer wind en zou het vuur gevaarlijker zijn geweest in de buurt van de rieten kap. "We hebben de brandweer een dag later voor de zekerheid nog een keer gevraagd te komen. omdat we bang waren dat er nog iets aan het smeulen was. Dat was gelukkig niet het geval." Eva toog maandagavond met taart naar de brandweerkazerne om iedereen te bedanken. "Op zo'n moment word je je wel bewust hoe goed het is dat er mensen zijn die direct in actie komen en weten wat ze moeten doen." Wat de oorzaak is geweest, is gissen. De kachel werd op gezette tijden schoongemaakt. Eva heeft hem sinds de brand niet meer aangehad, maar verwacht dat op termijn wel weer te doen. "Ik hoorde van een aantal mensen in mijn omgeving dat ze toch de batterijen van de rookmelder zouden gaan vervangen of een rookmelder in huis zouden gaan halen. Die heb je niet voor niets in huis."