Frits Wester.
Frits Wester.

TV-journalist Frits Wester leidt Texels Energiedebat in De Toegift

Waar staan we, wat komt er op ons af en wat gaan we doen? Vragen waarop mogelijk een antwoord komt tijdens het Texels Energiedebat op maandagavond 13 mei in De Toegift in Den Hoorn. Het debat wordt geleid door tv-journalist Frits Wester. Iedereen is welkom vanaf 20:00 uur, het debat begint om 20:30 uur.

Het energiedebat is een initiatief van Texel Energie (TE). Leo Timmers, voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC): "Het onderwerp leeft volop. Maar hoe zit het met de ambitie van de gemeente om in 2020 de eigen energie op te wekken? Wat is er tot dusver gerealiseerd, wat niet, wat is er mogelijk en wat willen we realiseren?" Marian Merkelbach, lid van de RvC: "En de vraag: wat komt er op ons af? Denk aan het klimaatakkoord en de uitwerking daarvan in onze regio. We kunnen het afwachten en maar zien wat er op ons af komt. Of zelf in actie komen en het in eigen hand houden."

Maar hoe? Timmers: "We beseffen goed dat wij als energiecoöperatie niet de wijsheid in pacht hebben. Want uiteindelijk moeten we het samen doen. Dan is het goed om te weten: hoe we aankijken tegen zonneparken, windmolens of andere mogelijkheden. Vinden we dat er voor het opwekken van energie een totaalplan moet komen voor het eiland? Waar wil je bepaalde dingen wél en waar niet toestaan? Want we willen graag zelfvoorzienend zijn, maar ons eiland ook mooi houden. Welke voorwaarden stel je? Zodat je een aanvraag voor initiatieven daaraan kunt toetsen. Draagvlak van de bevolking is belangrijk. Dan helpt het als we er als Texelaars ook van kunnen profiteren."

Als Texel Energie willen we graag ons steentje bijdragen aan de energietransitie. Zoals met dit Energiedebat. We zijn blij dat Frits Wester ja heeft gezegd op ons verzoek het debat te leiden. Hij staat neutraal in deze discussie en is in goed staat om op vakkundige wijze het gesprek te leiden.

Vooruitlopend op debat houdt TE voor leden de algemene jaarvergadering. Timmers heeft over 2018 positief nieuws te melden. "Vanuit een groot negatief eigen vermogen (circa vier ton) zijn we opgeklommen naar een bescheiden positief eigen vermogen. Na jaren van zware gesprekken met leden, klanten, banken, belastingdienst, de provincie en partners is de boel nu weer helemaal op orde. We hebben voor dit jaar bijvoorbeeld een mooi budget voor marketing en communicatie gereserveerd. Ook hebben we nu meer tijd en ruimte ons op de realisatie van onze doelstelling te richten."