Mark en Yolanda Pijper in de vernieuwde koffiekamer.
Mark en Yolanda Pijper in de vernieuwde koffiekamer. Foto: Job Schepers

"Uitvaartondernemer een dankbaar beroep"

"Toen wij het uitvaartcentrum in 2005 overnamen, hebben we alles geschilderd en gerenoveerd. We hebben echter alle meubels laten staan. Deze waren nu 29 jaar oud en het was dus echt tijd voor vernieuwing. In vier weken is er enorm veel gebeurd", vertelt Yolanda Pijper. Zaterdag is er van 10:30 tot 16:00 uur een open dag in het uitvaartcentrum aan de Bernhardlaan in Den Burg.

Als we dinsdag afspreken met Mark en Yolanda wordt er nog druk gewerkt en dat is niet gek. Dat de verbouwing na deze week is afgerond, mag gerust een knappe prestatie worden genoemd. De muren werden gestuct en geverfd, de vloeren werden vervangen, het keukentje werd vernieuwd evenals alle elektra en de verlichting. Ook de systeemplafonds zijn er helemaal uit geweest en het uitvaartcentrum beschikt nu over nieuwe koelsystemen. "Ondertussen ging het werk gewoon door en dat vergde wel wat planning. Het uitvaartcentrum was gesloten, maar natuurlijk overleden er wel mensen. Je begeleidt ze in het proces. Wat is er wel mogelijk? Kunnen mensen thuis worden opgebaard en waar houd je de condoleance? Mensen hadden enorm veel begrip voor de situatie. Er gaat heel veel dankbaarheid uit naar alle bouwvakkers hier, want er is echt keihard gewerkt om op tijd klaar te zijn", vertelt Mark.

Hard werken is de familie Pijper niet vreemd, hetgeen goed van pas komt bij deze verbouwing. Uitvaartondernemer is een vak op zich en niet geschikt voor mensen die van vakantie houden. Yolanda laat desgevraagd weten dat ze één keer per jaar een weekje vrij zijn en dat het werk ook in het weekend doorgaat. "Maar dat is logisch. Je wilt mensen goed begeleiden in de moeilijkste periode van hun leven. Ze zijn net een dierbare kwijt. Dat wij een weekje op vakantie kunnen, komt omdat we inmiddels ook fijn personeel hebben. Maar het kan niet zo zijn dat je er aan de lopende band zelf niet bent, zo werkt dat niet."

Yolanda's ouders hadden het uitvaartcentrum en zo kwam ook Mark het bedrijf ingerold. Zij runnen het uitvaartcentrum nu alweer veertien jaar en vinden het nog steeds een prachtig beroep. "Het is zeer dankbaar werk. We zijn een klein bedrijf, maar wel met alles in eigen beheer. Van grafmonumenten, tot de rouwauto's, chauffeurs, uitvaartbegeleiders, grafonderhoud en het grafdelven. De lijntjes zijn kort en dat is belangrijk. Je moet heel goed luisteren. Wat willen de nabestaanden? Het is hun afscheid van een dierbare en dat moet goed zijn. Als dat vervolgens lukt, is dat heel dierbaar. Hoe verdrietig het moment natuurlijk ook is. Doordat ik de meeste Texelaars wel ken, kun je ook beter anticiperen. Ik weet vaak al waar mogelijk andere familie begraven ligt en of daar nog een plekje vlakbij is. Dat hoef ik niet eerst bij de gemeente na te vragen. Dat wordt gewaardeerd", vertelt Mark.

Volgens Mark en Yolanda vergeten mensen wel eens hoe uniek het uitvaartcentrum op Texel is. "Het is voor de mensen hier op Texel heel gewoon dat we zo persoonlijk zijn en zoveel tijd nemen om een mooi afscheid te verzorgen samen met de familie. Wij vernemen wel heel andere verhalen hoe het ook wel gaat. Dat er niet goed geluisterd wordt, weinig tijd genomen wordt en er steeds ander personeel bij de mensen thuis komt."

Zaterdag is dus de open dag. "Dan kan men eens kijken wat hier allemaal gebeurt en hoe het is geworden. Er kunnen vragen gesteld worden aan ons, uitvaartconsulenten Dela en Nuvema, de notaris is er en men kan kijken in de grafmonumententuin en de nieuwe grafdelfkraan staat uitgestald. Maar er is ook een hapje en een drankje en een springkussen voor de kinderen. Het moet echt laagdrempelig worden en eens een andere setting om elkaar in te ontmoeten."