Windsurfer Jakob Kooij haalde brons op het NK.
Windsurfer Jakob Kooij haalde brons op het NK. Foto: Waddenteam

Zilver en brons voor surfer op NK

Windsurfer Jakob Kooij is afgelopen weekend op het Open Nederlands Kampioenschap in Stavoren als derde geëindigd in de jeugdcategorie. Adriaan van Rijsselberghe werd tweede bij de volwassenen.

Jakob (19) staat bekend als een hardwerkende surfer, die technisch veel in zijn mars heeft en die zich goed voorbereidt. Met Bas en Peter Mulder, eveneens van het Waddenteam, deed hij de afgelopen maanden bijvoorbeeld mee aan het Zwitsers kampioenschap in Hyères (Zuid-Frankrijk) en hij trainde zelfs op Tenerife.

De omstandigheden dit weekend tijdens het NK op het IJsselmeer waren niet makkelijk. De wind, kracht vijf, was aflandig en vlagerig. Bovendien was de temperatuur laag, het was ronduit koud. Maar tijdens de drie eliminaties, waarbij volgens een afvalsysteem werd gevaren, presteerde Jakob goed en eindigde als derde. Zelf niet helemaal tevreden, liever was hij nog wat hoger geëindigd. Het verschil met nummer twee is één punt. Tijdens de tweede wedstrijd voor het NK op 21 en 22 september in Almere, kan het dus spannend worden.

Voor Adriaan van Rijsselberghe was het NK een "lucky shot". Veel voorbereiding had hij niet gehad en dit jaar nog maar drie uur op de plank gestaan. Hij had zich "per ongeluk" opgegeven voor de wedstrijd. Nummer 1 won met grote afstand, maar nummer 3, een Italiaan met een Nederlands paspoort, bleef hij de baas. De routine van Adriaan gaf de doorslag. Met driemaal drie punten zeilde hij een constante race. Peter Mulder eindigde als 13e en broer Bas als 17e.