Alternatief plan VVD en PvdA voor herinrichting Emmalaan

VVD en PvdA hebben een alternatief plan voor de herinrichting van de Emmalaan in Den Burg op tafel gelegd.

Beide politieke partijen willen de OSG en het toekomstig Onderwijscentrum zoveel mogelijk afschermen van de Emmalaan door alle toe- en uitgangen van de schoolgebouwen (één bestaand, één toekomstig) op de autovrije weg aan de achterkant (de bestaande weg tussen school en sportvelden) uit te laten komen.

Bedoeling is dat al het verkeer van en naar de scholen oversteekt ter hoogte van de kruising Emmalaan/Haffelderweg of Emmalaan/Elemert. "Hiertussen geen enkele kruising of oversteekplaats." In het huidig ontwerp is sprake van een 30 km zone waarin auto's en fietsers gezamenlijk op de rijbaan rijden (het gedeelte langs de ijsbaan), maar dat kan op weinig bekoring rekenen bij de partijen.

Zij stellen in het alternatieve plan dat er sprake moet zijn van gescheiden verkeersstromen voor voetgangers, fietsers en auto's. "Dis fiets- en voetpaden aan beide kanten van de weg alsmede een groenstrook." Volgens Jur Schuiringa (VVD) gaat het vooral om de verkeersveiligheid. "Er rijden daar straks ook kinderen van vier op hun driewielers."

Volgens VVD en PvdA zou de huidige ingang van de schietbaan aan de Emmalaan de ingang voor het parkeerterrein bij de nieuwe sporthal moeten worden en zouden er twee ingangen voor het parkeerterrein bij het gemeentehuis moeten komen (de Tostilaan en het gebied tegenover de Haffelderweg). Optioneel wordt een tweede rotonde (naast de nieuwe rotonde Emmalaan/Beatrixlaan/Elemert) genoemd ter hoogte van de Haffelderweg voor meer veiligheid en overzicht.

Raad en college praten op 14 mei in commissieverband over de Emmalaan en op 29 mei komt het in de gemeenteraad aan de orde. Volgens het college komt er een extra kostenpost van vermoedelijk €335.000,- tot €380.000,- om de hoek als de raad besluit tot een alternatieve herinrichting en de aannemer terug moet naar de tekentafel. Volgens het college bestaat ook het risico dat de gemeente een provinciale subsidie van bijna vier ton kwijtraakt.