Frank de Laat:
Frank de Laat: "Toerisme is de grootste bron van inkomsten op Texel." Foto: Jeroen van Hattum

Bundelen krachten heeft positief effect

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dit is toch wel het strand. Heerlijk om een stuk te wandelen of in de zomer te zonnen en te zwemmen. Maar ik kan ook genieten van een biertje bij een strandtent.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

19 Jaar geleden kwam ik voor het eerst samen met mijn ouders, broers en zusje naar De Krim voor een vakantie. Na één jaar was de familie gek van Texel en volgden vele vakanties op ons prachtige eiland. Na 2 jaar vakantie vieren, wilde ik net als mijn broer ook werken op Vakantiepark De Krim. Ik ben daar dan ook 17 jaar geleden begonnen als badmeester. Na vele zomers werken, was 11 jaar geleden eigenlijk mijn laatste jaar, maar toen leerde ik mijn vrouw Fleur kennen. Zij werkte toentertijd in de horeca bij De Krim. Er volgden nog een aantal jaar als vakantiekracht. Toen we beiden 8 jaar geleden een vast contract aangeboden kregen, zijn we dan ook vanuit Rotterdam naar Texel verhuisd. Dit zou voor maximaal 5 jaar zijn, maar we hebben het nu 8 jaar later nog steeds erg naar ons zin!

Heel belangrijk om jonge mensen op Texel te houden

Wat voor werk doe je bij De Krim?

Ik ben Manager Zwembad, Centrum (fietsenverhuur /gamehal) en Sport & Recreatie.

Hoe ziet een gemiddelde dag in het zwembad eruit?

Dit verschilt per periode. Het is nu meivakantie, dat betekent drukte. Veel Krimgasten, Texelaars en gasten die elders verblijven komen zwemmen. Denk dan aan 2000 á 2500 zwemmers per dag. De badmeesters zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de gasten. Maar daarnaast ook voor de schoonmaak, horeca en receptie van het zwembad.

Wat heb je met sporten?

Ik ben gek op sporten. Al op vroege leeftijd kwam dit tot uiting. Op de middelbare school kreeg ik een 10 voor Lichamelijke Opvoeding. Het was dan ook een logische keuze dat ik na de middelbare school naar de HALO ging. Dit is de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Daarnaast ben ik ook 8 jaar fitness instructeur en personal trainer geweest. Zelf ben ik ook altijd erg sportief geweest, voetbal, fitness, spinning en tafeltennis zijn een aantal sporten die ik heb beoefend. Sinds een paar maanden ben ik actief in de sportraad en zet ik mij in voor de sport op Texel. Momenteel doe ik aan fitness en tennis.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Aangezien ik zelf uit Rotterdam kom, moest ik wel even wennen aan Texel. Het is hier net een groot dorp! Maar nu ik gewend ben, ervaar ik het als zeer prettig. Iedereen is erg behulpzaam, sociaal en vriendelijk. In Rotterdam was dit soms toch wel iets anders.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De rust en het strand blijven belangrijk voor het eiland. We moeten niet vergeten waarom alle toeristen richting Texel komen. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat we dit bij beslissingen met z'n allen in ons achterhoofd houden.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Meer samenwerken, we hebben allemaal hetzelfde doel. Het eiland aantrekkelijk houden voor zowel de eilanders als de toeristen. Ik denk dat op bepaalde gebieden samenwerken en de krachten bundelen een positief effect heeft.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

De huisvesting voor starters en de huizen op Texel worden onbetaalbaar. Het is jammer dat het, voor jonge mensen van Texel, maar ook jonge mensen die naar Texel willen verhuizen, bijna onmogelijk is om een woning te vinden. Zowel huurwoningen als koopwoningen zijn schaars. Je ziet het aan de vacatures die openstaan op Texel, ik denk dat het heel belangrijk is om jonge mensen op Texel te houden. Maar het huisvestigingsprobleem maakt dit erg moeilijk.

Waar kun je je op Texel over verbazen?

De soms wat negatieve kijk op toerisme, denk aan het gezeur over de drukte. Maar dit is wel de grootste inkomensbron van het eiland. Een meer positieve kijk hierop zou logischer zijn!

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Iedereen die zich inzet voor het eiland op zijn/haar manier. Ik vind het heel mooi om te zien hoe veel verschillende mensen zich iedere dag weer inzetten voor ons prachtige eiland op welke manier dan ook.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Zelf werk ik in het toerisme. Uiteraard merk ik dat het ieder jaar weer drukker wordt. Waar we ons 8 jaar geleden nog verbaasden over de rust in november, vroegen we ons dit jaar af of er nog wel een laagseizoen is. De seizoenen lopen steeds langer door. Dit is uiteraard een prachtige ontwikkeling voor het eiland. Echter, je ziet wel dat het voor veel bedrijven steeds lastig is om ook voldoende personeel te vinden. Maar zoals eerder aangegeven, speelt de woningschaarste hierin ook een grote rol.

Wat doe je over vijf jaar?

Ik ben zelf altijd op zoek naar uitdaging en verbetering. Samen met een team iets neerzetten is geweldig. Op dit moment heb ik het goed naar mijn zin op Texel en wil hier niet op korte termijn weg. Maar wat ik over 5 jaar precies doe? Geen idee, ik laat het op mij af komen!

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Marco Krebaum, zijn passie voor Texel vind ik mooi. Ook de stap van werken bij een autobedrijf naar nachtconciërge bij De Krim is bijzonder.