Afbeelding
Foto:

Lopend vuurtje

Een blokje om

60 van Texel… Marathon… halve marathon… 10 km… een blokje om…

Een aantal weken terug was de zestig van Texel. Mensen die ons mooie eiland rond renden voor hun plezier. Om te genieten van de natuur, het strand, het bos, de duinen, het Wad. Van alles wat het eiland te bieden heeft. Ze deden dat niet zoals heel veel mensen doen, op de fiets of met de auto. Nee, ze deden het te voet. Zestig kilometer, en sommigen honderdtwintig kilometer, hardlopen over strand, schelpenpad, duinen, asfalt en bospad.

Te voet zullen sommige mensen denken: dat is gekkenwerk, honderdtwintig kilometer lopend afleggen. Ja misschien wel, het is ook niet voor iedereen weggelegd om zo'n afstand af te leggen. Voor heel veel mensen niet kan ik u vertellen. Alleen dat hoeft ook zeker niet door iedereen gedaan te worden. Je kunt klein beginnen. Een marathon, 42.195 meter. Wacht, nee, het kan gewoon nog kleiner. De halve marathon dan? Denk nog kleiner. 10 kilometer? Nee nog kleiner. Ga gewoon eens een lekker blokje om. Wandel eens een rondje en doe eens gek, dribbel dat tempo eens. Nee, niet harder gaan lopen. Gewoon het tempo lopen wat je ook kunt wandelen, alleen dan met een dribbel-pas.

Trippel, Trippel, Trippel, niet harder lopen, het zelfde tempo als je kunt wandelen. Dan weet je zeker dat je niet te hard loopt. Want wandelen dat kun je lang volhouden. Doe het dribbel-pasje niet te lang, begin gewoon eens met een minuut en wandel dan weer een minuut of vier. Dan weer even dribbelen. Doe dit tot je een half uurtje hebt gelopen. Een keer of vijf, zes dribbelen dus. En dan weer naar huis. Doe dit drie keer deze week, laten we zeggen maandag, donderdag en zaterdag. De tweede week loop je iets langer, anderhalve minuut en wandel je weer vier minuten, ook dit herhaal je een keer of vier, vijf. De week erna nog een halve minuut erbij. Daarna laten we gek doen, er een minuutje bij doen per keer dribbelen. Zo zit je al op vier keer drie minuten. Binnen drie weken bijna een kwartier hardlopen, zonder problemen. Dat gaat toch best vlug?

Na vier weken oefenen even wat variatie, de rust wordt wel iets korter maar we gaan gewoon wat leuks doen, een minuut hardlopen, twee minuten rust, twee minuten hardlopen, twee minuten rust, drie minuten hardlopen, twee minuten rust, vier minuten hardlopen, twee minuten rust, drie minuten hardlopen, twee minuten rust, twee minuten hardlopen, twee minuten rust en nog een minuutje hardlopen, vier minuten rust, waarbij de rust wederom wandelen is.

Een piramide, een leuke variatie die je zo ook kan inbrengen. Meer dan een kwartier hardlopen in vijf weken. Voor je het weet loop je een half uur achter elkaar hard. Dribbel-pas tempo dat wel, maar weinig kans op het krijgen van blessures. En dat tempo komt vanzelf, ga eerst maar eens genieten van het lekker buiten zijn, het lekker lopen. En wie weet waar je uitkomt. Misschien wel tien, vijftien kilometer, doe eens gek de halve marathon of misschien vind je het wel zo leuk dat de marathon ook een leuk vooruitzicht is. Maar nogmaals dit is niet voor iedereen weggelegd. Bepaal je eigen doel en kijk of dit haalbaar is. Eerst maar eens een lekker blokje om.. zo is iedereen begonnen.. Geniet er van!!!

Robert Bakker