Vigilant toch geen monument

De voormalige stolp Vigilant aan Klif in Den Hoorn wordt toch geen gemeentelijk monument.

Dat heeft het college besloten, nadat eigenaar Arie Lap had verzocht of de voormalige stolp alsnog op de gemeentelijke monumentenlijst kon worden gezet. Dat had een aantal jaar geleden al gebeurd moeten zijn op basis van een collegebesluit uit 2011, maar een tijdje geleden kwam Lap erachter dat Vigilant helemaal niet op de gemeentelijke monumentenlijst stond.

De status gemeentelijk monument was in 2011 een voorwaarde van de gemeente om de bouw van recreatie-appartementen in de stolp goed te keuren. De stolp had toen al een historie en Lap had er al een sloopvergunning voor klaar liggen, maar sloop was in de ogen van de gemeente toch niet de bedoeling. Volgens Lap werd afgesproken dat er eerst recreatieappartementen in de stolp zouden gebouwd en daarna zou het een gemeentelijk monument worden. Daardoor hoefde Vigilant tijdens de werkzaamheden nog niet als gemeentelijk monument te worden beschouwd. Wethouder Kooiman had woensdag dezelfde lezing.

Volgens Lap ging de realisatie vervolgens in overleg, volgens de wethouder hield de gemeente achteraf bekeken te weinig toezicht op de werkzaamheden. Volgens het huidige college zijn de monumentale waarden van het pand vrijwel geheel tenietgedaan door de bouwwerkzaamheden waardoor het pand in zijn huidige verschijningsvorm geen monumentale bescherming (meer) nodig heeft. "Plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst zou afbreuk doen aan de vertegenwoordigde monumentale waarde op de monumentenlijst."

Lap is verbaasd over die opstelling, omdat alles in overleg ging. Hij wijst erop dat niet de hele stolp een gemeentelijk monument zou worden. De status gold voor het silhouet (voorgevel), het riet en de pannen op het dak en het dubbele vierkant. "Dat is ook allemaal hetzelfde gebleven." Kooiman laat eveneens weten dat de genoemde delen gemeentelijk monument zouden worden. Aan de hand van foto's liet hij echter zien dat er verschillen zitten tussen hoe Vigilant was en is geworden.

Lap reageert verbaasd op de nieuwe opstelling vanuit de gemeente. "Het komt allemaal wat raar over, omdat het eerst goed is wat je doet en vervolgens wordt daar op teruggekomen." Het toch niet aanwijzen van Vigilant als gemeentelijk monument, heeft volgens het college verder geen gevolgen voor de recreatie-appartementen die er zijn gerealiseerd.