Deze energieneutrale woning aan de Boogerd kreeg een nieuwe, isolerende buitenschil.
Deze energieneutrale woning aan de Boogerd kreeg een nieuwe, isolerende buitenschil. Foto: Edwin Boering

Energieneutrale Huizenroute over duurzaam wonen

Texelaars die hun huis energieneutraal hebben gemaakt met behulp van subsidie van de gemeente Texel houden op zaterdag 18 mei van 10:00 tot 17:00 uur open huis. Belangstellenden kunnen zien hoe dat er in de praktijk uitziet.

De gemeente heeft, dankzij een bijdrage van de provincie, een subsidieregeling waarbij huiseigenaren subsidie kunnen krijgen als hun woning van het gas af gaat en ze zelf evenveel elektriciteit opwekken als dat ze gebruiken. Tot nu toe hebben zo'n 25 mensen hier gebruik van gemaakt, waarvan er zo'n 15 woningen al helemaal gereed zijn. Een groot deel daarvan zal zaterdag 18 mei te bezichtigen zijn, waarbij de bewoners zelf hun praktijkervaringen vertellen.

Niet alle woningen zijn de hele dag open en elke woning heeft zijn eigen oplossing gekozen, dus belangstellenden kunnen kiezen waar ze langs willen. De komende weken zal bekend worden welke woningen meedoen en wat er in die woningen te zien is.

De Energieneutrale Huizenroute is een initiatief van Energiek Advies, en werkt hierbij samen met het Duurzaam Bouwloket en de gemeente Texel. Meer informatie volgt.