Marco Schipper op zijn eigen verrassingsfeest in het Schoutenhuys.
Marco Schipper op zijn eigen verrassingsfeest in het Schoutenhuys. Foto: Jeroen van Hattum

"In begin vooral veel doen en kijken hoe anderen iets deden"

Hij mocht zich één van de eerste werknemers van De Lindeboom noemen toen de familie Stiekema het hotel aan de Groeneplaats in Den Burg in handen kreeg.

Dat was 25 jaar geleden en dat betekende dat Marco Schipper uit De Waal recent zijn zilveren jubileum bij De Lindeboom vierde. Zijn collega's hadden - buiten zijn zicht om - een verrassingsfeest voor hem bij het Schoutenhuys geregeld.

Marco begon op zijn twintigste bij De Lindeboom. Hij had daarvoor al twee jaar in de oude Question van de familie Stiekema gewerkt en een jaar bij het vliegveldrestaurant. Hij deed aanvankelijk de Havo, maar verliet na twee keer zakken de school zonder diploma.

Werken in de praktijk bleek een betere leerschool en vanuit de bediening groeide hij door tot operationeel manager (bedrijfsleider) van het gehele complex aan de Groeneplaats met in totaal 55 medewerkers. "In het begin was het vooral veel doen en kijken hoe anderen iets deden. Ik heb ook cursussen gevolgd, maar het meeste heb ik geleerd door te kijken hoe iets gaat. Daarna kun je er nog je eigen invulling aan geven." Aan afwisseling in het werk geen gebrek. "Het ene moment heb je een bruiloft en het andere moment een bijeenkomst na afloop van een begrafenis. En als het nodig is, sta ik zelf net zo makkelijk bij de afwas." Marco maakte in de 25 jaar meerdere verbouwingen mee, waarvan de afgelopen jaren de nieuwe hotelvleugel waardoor hij het bedrijf zag groeien van 17 naar 49 kamers plus het beheer over twee B&B's. Uiteraard ging niet altijd alles van een leien dakje. Zo was er ooit een moment - helemaal in het begin van zijn carrière - dat een dienblad met vijftig gevulde champagneglazen over een bruidsjurk heen ging...

Marco is de eerste in een serie van meer jubilea die bij De Lindeboom in aantocht zijn. "We hebben een hoop mensen die hier al langere tijd werken. Dat is erg prettig, want dan weet je wat je aan elkaar hebt en je kunt ook veel van elkaar hebben. Het is in de horeca niet altijd gebruikelijk om ergens lang te blijven werken, maar hier hebben we de nodige mensen die zijn gebleven."

Naast zijn werk was hij een aantal jaar één van de organisatoren van Struûn Texel en hij was een paar jaar bestuurslid van Sommeltjespop in De Waal. Hij vindt het leuk om in het hotel onder andere met vaste gasten te maken te hebben. "Vrijwel elke week hebben we er een paar die hier al jaren komen."