Zeehonden in het bassin van Ecomare, onderdeel van Stichting Texels Museum. Door het conflict is de spanning intern hoog opgelopen.
Zeehonden in het bassin van Ecomare, onderdeel van Stichting Texels Museum. Door het conflict is de spanning intern hoog opgelopen. Foto: Ecomare De Koog

Raad van Toezicht: "Weglopen is geen optie"

"Weglopen is geen optie." Een duidelijke reactie van Reinier Heutink, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van Stichting Texels Museum (STM), op de oproep van de Ondernemingsraad (OR) en tien prominente Texelaars om af te treden. De andere leden van de RvT, Anja van der Horst, Anneke Westbroek en Fedde Koster steunen hun voorzitter.

De OR heeft het vertrouwen in de RvT opgezegd. Maar de beschrijving van de gebeurtenissen door de OR en de RvT staan haaks op elkaar. Heutink: "In de brief van de OR staan pertinente onwaarheden." Hij doelt op het verwijt dat de RvT verzuimd heeft over de beoogde reorganisatie advies aan te vragen bij de OR. Er kwam pas een adviesaanvraag nadat de OR eind 2018 had ontdekt dat in de begroting voor 2019 al een post voor versterking van de directie was opgenomen. Heutink zegt dat dit niet betekende dat de reorganisatie op dat moment al een voldongen feit was. Heutink: "Wij hebben op geen enkel punt een adviesaanvraag tegengehouden of besluiten geeffectueerd die adviesplichtig zijn. Wij wilden eerst de contouren van het plan duidelijk hebben, i.c. de globale taakverdeling van de directie en daarna een adviesaanvraag indienen. Dat was de afspraak."

Heutink: "In een gesprek met Pauline (Folkerts) hebben we besproken hoe wij tegen de reorganisatie aankeken." (In het vonnis van de rechtbank staat dat de RvT al in 2018 aangaf dat het 3-directiemodel "niet onderhandelbaar was", waarop Folkerts de RvT er op wees dat de OR hiervoor eerst om advies moet worden gevraagd.) Heutink: "We hebben toen (in januari 2019) met Pauline afgesproken dat zij dat zou meenemen in de adviesaanvraag in de OR. Maar toen dat in de uitvoering een andere adviesaanvraag werd dan met ons was afgesproken, heeft zij verzuimd ons daarover te informeren. Dat de RvT werd gepasseerd is de druppel die de emmer deed overlopen in de moeizame relatie tussen directie en RvT." Daarop kwam het tot een vertrouwensbreuk tussen de RvT en Folkerts, waarna zij werd geschorst.

Desgevraagd laat Pierre Bonnet van de OR weten dat de eerste aanvraag alleen een advies betrof aangaande onderzoek/onderbouwing van een driekoppige directie. De ondernemingsraad vond de aanvraag te vaag en te globaal om daarover te adviseren. Daarop werd afgesproken dat offertes zouden worden aangevraagd en dat de OR daarover zou adviseren. Zover is het door de schorsing nooit gekomen. De rechter stelde later vast dat Folkerts "volmondig meewerkte" aan de door de RvT gewenste structuurwijziging bij STM en de RvT daar actief in wilde betrekken.

Inhoudelijk wil Heutink, noch Anja van der Horst die aanschoof bij het gesprek met de redactie, op het functioneren en de schorsing van Folkerts ingaan. "We zitten midden in de mediation met Pauline en willen niemand beschadigen." Heutink over het verwijt van de OR dat de RvT geen gehoor heeft gegeven aan het rechterlijk vonnis. "We hebben gedaan wat de rechter heeft opgedragen. We hebben met Pauline afgesproken dat ze gedurende de mediation niet aan de slag gaat bij STM. Op het moment dat de mediation met Pauline is afgelopen, gaat de mail er uit, conform punt 4.8 van het vonnis." Frank Schreiner, adviseur van de OR interpreteert het anders: "Met de mail aan de medewerkers met de opmerking dat de RvT zich na de uitspraak beraadt op nadere stappen, zegt de RvT in feite: Wij overwegen nog steeds een ontslagprocedure. Daarmee geven ze geen uitvoering aan het vonnis, omdat daarmee al een voorschot wordt genomen op de uitkomst van de mediation waardoor een terugkeer wordt bemoeilijkt." Heutink: "Dat wij melden ons te beraden is toch niet zo gek, we hebben ook een hoger beroep overwogen. Wij hebben ons geheel aan het vonnis gehouden en het is ronduit tendentieus dat gesuggereerd wordt dat wij het recht aan onze laars lappen."