"Raad van Toezicht onderdeel conflict"

Berichten in de krant over de schorsing van Pauline Folkerts, directeur van Stichting Texels Museum (STM), en contact met de Ondernemingsraad (OR), waren voor Henk Wierenga reden samen met negen andere prominente Texelaars een brief naar de Raad van Toezicht (RvT) te sturen, met het dringende advies op te stappen.

"Als oud-voorzitter van de RvT trek ik me deze situatie nogal aan. De uitspraak van de rechter was een blamage. Het vertrouwen is verdwenen, de RvT is nu zelf onderdeel geworden van het conflict. Ze zijn vergeten welke rol ze hebben: die van toezichthouder. Geen algemeen bestuurder en directeur. Zij bepalen het beleid van STM niet, de RvT moet zorgen dat de directeur goed kan functioneren. Door te steunen, als klankbord, eventueel wat bij te sturen en voor fouten te behoeden. Maar niet door er bovenop te zitten. Daar word je als directeur alleen maar onzeker van."

De RvT kan niet worden ontslagen, maar alleen uit eigen beweging opstappen. Dat het samenstellen van een (nieuwe) RvT geen sinecure is, daar weet Wierenga van mee te praten. Als lid van de RvT haalde hij destijds zelf huidig voorzitter van de RvT Reinier Heutink binnen. "Zijn referenties waren goed, maar het blijkt toch anders uit te kunnen pakken. Als deze RvT opstapt, kan de nieuwe met een schone lei beginnen. Het beste is om een onafhankelijk bureau in te huren, dat kandidaten selecteert. Belangrijk is dat dit proces volledig transparant verloopt."

Tot de ondertekenaars behoort ook oud-burgemeester en voormalig lid van de Raad van Advies van STM Joke Geldorp. De namen van de overige ondertekenaars maakt Wierenga met het oog op de privacy niet bekend.

Reactie Raad van Toezicht

Reinier Heutink noemt de brief van de tien onfatsoenlijk. "Niemand van de ondertekenaars heeft vooraf contact met ons gehad, ze hebben geen informatie bij ons ingewonnen. Hij kan zijn standpunt dus alleen op de informatie van andere betrokkenen baseren. Wij zijn goed bekend met de rolverdeling tussen RvT en bestuurder, en hebben ons daar strikt aan gehouden. Als je schade wilt toebrengen aan de organisatie, dan is dit wel de manier. Dit maakt het voor ons nog moeilijker om deze zaak op te lossen."

Aan het stuur

Over het advies om af te treden. "Het is aan ons om het traject met Pauline zo zorgvuldig mogelijk af te lopen, met respect voor de persoon. Het management- en operationale team heeft onvoorstelbaar veel werk verzet, met hele goede resultaten. Die willen we niet in de steek laten. Pas als het is opgelost, dan ben ik de eerste om te zeggen: ik treed af." In aanvulling op de brief van van de tien meldt Heutink: "Henk Wierenga is als voorzitter van de RvT destijds bepaald niet zonder discussie vertrokken bij de STM. Hij verenigde de functie van RvT/en bestuurder. Dat druist tegen alle regels in." Heutink en Van der Horst benadrukken als RvT niet op de stoel van bestuurder te zijn gaan zitten en zich te beperken tot de toezichthoudende rol. Maar OR-adviseur Frank Schreiner zegt toch heel sterk de indruk te hebben gekregen dat de RvT wel degelijk aan het stuur is gaan zitten. Heutink: "Ik hoor graag één voorbeeld van Schreiner waaruit blijkt dat wij op de stoel van de bestuurder zijn gaan zitten."

Communicatie

Heutink over het verwijt van de OR dat de communicatie van de RvT met de OR te wensen over laat: "Wij handelen in het belang van STM en de mensen die daar werken. Dit is een heel complexe situatie. Wij willen noch de stichting, noch de directeur beschadigen. Dat beperkt ons in de mate waarin wij informatie kunnen delen. Dat is vervelend, maar in ieders belang. Het is jammer dat de OR op deze wijze naar buiten is getreden. Dit soort acties maakt het juist moeilijker om tot een oplossing te komen."

"Wij werken juist hard om dit op te lossen. Nu opstappen is misschien de makkelijkste weg, maar wij vinden als RvT unaniem dat we de mensen nu niet in de steek mogen laten. Weglopen is geen optie."