Raad van Toezicht STM ligt onder vuur

De Raad van Toezicht (RvT) van Stichting Texels Museum (STM) ligt onder vuur. De Ondernemingsraad (OR) heeft het vertrouwen in de RvT opgezegd en deze dringend verzocht op te stappen. Ook tien prominente Texelaars, onder wie een oud-toezichthouder en adviseur van STM, adviseren de RvT dringend op te stappen.

Volgens de OR, vertegenwoordiger en spreekbuis van de medewerkers van STM, heeft de RvT heeft zich niet gehouden aan de wettelijke verplichting om bij een reorganisatie advies te vragen aan de Ondernemingsraad. Ook heeft de RvT volgens de OR geen gehoor gegeven aan het rechterlijke vonnis omtrent de schorsing van directeur Paulien Folkerts. Verder is er kritiek op de communicatie van de RvT met de OR.

"Zware reorganisatie"

Toen Folkerts, tot voor kort de enige directeur bij STM, na een ziekteperiode terugkeerde, besloot de RvT de twee waarnemende directeuren aan te houden in hun directiefunctie, ter ondersteuning van de directeur. "Zij wilden de tijdelijke situatie dus definitief maken", schrijft Pierre Bonnet, waarnemend voorzitter van de OR, in een brief aan de medewerkers van STM. "De OR werd hier niet van op de hoogte gebracht en moest het concluderen uit de jaarbegroting voor 2019 en de kersttoespraak van de voorzitter van de RvT (Reinier Heutink)." Volgens de OR betreft dit een "zware reorganisatie en een aanpassing van de structuur van de stichting". "De RvT is wettelijk verplicht hierover advies te vragen aan de OR. En wel op zodanig tijdstip dat dit advies nog van wezenlijke invloed kan zijn op het definitieve besluit. De directie kreeg echter van de RvT te horen dat het driekoppige model niet onderhandelbaar was en de directie heeft de OR daarom niet in de plannen gekend." Pas na aandringen van de OR volgde een adviesaanvraag. Maar na die aanvraag schorste de RvT Folkerts.

Mediation

Folkerts stapte naar de rechter, die oordeelde dat de RvT op inhoudelijke en procedurele gronden fout zat, dat STM het schorsingsbesluit diende in te trekken en dat zij haar werkzaamheden weer kon hervatten als mede-directielid. De OR: "Dit bericht is tot op heden niet de organisatie in gestuurd. De berichten die jullie (de medewerkers) wel van de RvT kregen maakten duidelijk dat de RvT zich niet bij de uitspraak van de voorzieningenrechter wilde neerleggen. Hiermee werd op voorhand een eventuele terugkeer van Pauline bemoeilijkt en de mediation in negatieve zin beïnvloed."

Volgens de OR heeft de RvT de stichting door ondeskundig handelen en het zich niet houden aan de eigen rol, flink op kosten gejaagd. "De kans is groot dat, wanneer de RvT doorgaat met op deze wijze handelen, dit in de nabije toekomst nog veel meer schade oplevert; zowel reputatieschade als financiële schade." Een reactie van de RvT en meer op pagina 2.