Sleepnetvissen voor onderzoek langs het strand.
Sleepnetvissen voor onderzoek langs het strand. Foto: Marco Okhuizent B.V. / Natuur Veilig Rijkswaterstaat

Sleepnetvissen langs strand voor onderzoek gevolg zandsuppletie

Onderzoekers van Wageningen Marine Research en vrijwilligers van de Stichting Anemoon zijn de komende weekenden voor onderzoek met sleepnetten in de weer langs het Texelse strand.

Dat heeft Rijkswaterstaat laten weten. De onderzoekers en vrijwilligers zijn bezig voor een langlopend onderzoek (Natuurlijk Veilig) dat meer inzicht moet geven in de gevolgen van zandsuppleties in zee en langs de kust.

Dan gaat het om een onderzoek van Rijkswaterstaat in samenwerking met tien natuurorganisaties. Er wordt te voet met sleepnetten gevist en dat moet volgens RWS inzicht geven in "de kustzone als kinderkamer voor vissoorten zoals schol en andere platvis."

De onderzoekers willen volgens RWS ook ontdekken welke dieren nog meer in de kustzone voorkomen. Bedoeling is op die manier de leefgebieden van vissoorten in kaart te brengen. "Daarnaast meten ze watertemperatuur, stroomrichting, de mate van helderheid, het zoutgehalte, de weersomstandigheden en nemen ze sedimentmonsters."

Rijkswaterstaat werkt voor het project Natuurlijk Veilig samen met de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland, Stichting De Noordzee, Stichting Duinbehoud, 12 Landschappen, Natuurmonumenten, PWN, Dunea en Waternet.

Het veldonderzoek heeft plaats tot zaterdag 22 juni. De onderzoekers en vrijwilligers zijn actief op Texel, maar ook langs de Noordzeekust van Katwijk en Castricum.