Afbeelding
Foto: Willem Sangers

Drukke Koningsdag ondanks weer

Koningsdag 2019 gaat de boeken in als één met wisselende weersomstandigheden. De zon liet zich geregeld zien, maar de massaal toegestroomde bezoekers schoten ook meer dan eens onder één van de overkappingen om te schuilen tegen overtrekkende buien.

Traditiegetrouw begon Koningsdag met het Wilhelmus, om 8:00 uur vanaf de toren van de Burghtkerk door KTF. De eerste verkopers zaten toen met hun spullen al klaar in het centrum van Den Burg voor de vrijmarkt. Het officiële startsein werd dit jaar gegeven in De Koog waar men zich verzameld had in Dorpshuis De Hof. Na het vlaghijsen onder toeziend oog van burgemeester Uitdehaag was Koningsdag dan echt begonnen. In Den Burg was het tegen die tijd al speuren naar een parkeerplekje. Het publiek had zich duidelijk niet laten tegenhouden door de weersvoorspellingen en ondanks de nodige dikke jassen was er veel oranje te zien op straat.

In het park verzamelden de mensen zich voor de Lionsveiling. De sfeer zat er goed in (zie ook pagina 9). Er werd goed tegen elkaar opgeboden en zij die niet kwamen om zelf te bieden, genoten zichtbaar van het schouwspel, genietend van de uitstekende hamburgers die door de Lions werden gebakken. Na de veiling was het tijd voor het feestje, waarbij de drank scheutig vloeide. Dat het observatievermogen van het publiek wat afnam, was wellicht een zegen. De band wist weinig noten zuiver te raken. Het maakte het publiek niets uit. Ze genoten met volle teugen. Tussen de livemuziek in, draaide Marco van Sambeek de plaatjes.

De cafés sponnen garen bij het wisselvallige weer. Zo kon er in De Slock geen mannetje meer bij en ook in De Balcken liep het gezellig vol. Deze verslaggever was dit jaar het grootste deel van de dag in Den Burg, maar neemt aan dat het in de andere dorpen ook zeker gezellig was.

Job Schepers

Foto's: Johan Habing, Willem Sangers, Hans Bergamin, NOS, Job Schepers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding