Jan van der Vis, voorzitter van Stichting Peperhof, opent het expositieseizoen.
Jan van der Vis, voorzitter van Stichting Peperhof, opent het expositieseizoen. Foto: Gerard Timmerman

Peperhof 'spin in web'

"Afslag Oost". Onder die naam zal in de toekomst bekendheid worden gegeven aan heden en verleden van Oosterend en de Waddenkant van het eiland, met als "spin in het web" de Peperhof. Daar werd zaterdag het nieuwe expositieseizoen geopend.

Stichting Peperhof, in het voormalige kerkgebouw aan de Peperstraat en begonnen aan het zesde seizoen, koestert ambitieuze plannen. Breed van opzet, om gasten te informeren over de historie van het vissersdorp en de omgeving, maar vooral ook een voorziening voor Texelaars. Jan van der Vis, voorzitter van Stichting Peperhof, in zijn openingwoord: "Wij gaan dit doen in samenwerking met lokale partijen, maar ook bovenlokaal, om zo het plan breed en sterk gedragen te maken. De Peperhof is als de spin in het web, dit gebouw gaan we multifunctioneel inrichten, met behoud van karakter. Het wordt een ontmoetingsplek voor bewoners en gasten, een verzamelplek van verhalen met digitale mogelijkheden. Ook een startpunt van routes en activiteiten en rondleidingen. Met ruimte waar je koffie kunt drinken, die te huur is voor vergaderingen en bijeenkomsten en natuurlijk ook als expositieruimte."

Subsidies

Om invulling aan de plannen te geven wordt samengewerkt met een deskundig bureau. Van der Vis: "Er hangt een behoorlijk kostenplaatje aan. Het is nu nog onzeker of alle subsidie-aanvragen gehonoreerd zullen gaan worden, hierover weten wij in de tweede helft van het jaar meer." Eén toezegging is al binnen. De dorpscommissie heeft bekendgemaakt dat het overschot van Oosterend Present van circa €20.000,- ten goede komt aan de Peperhof.

Bestuurders en vrijwilligers hebben niet stilgezeten, het gebouw is klaar voor het komend seizoen. De organisatie kan rekenen op vele vrijwilligers die op openingsuren suppoost willen zijn.

Exposanten

Op de eerste expositie zijn schilderijen te zien van Anouk Alkema, Joke Kok Borrie, Truus van Poelje-Lakerveld, Judith Spanjaard, Greet Swabedissen, Marja van Etten, Rob Soeverein, Siets Ellen en Jan Beerling. Speksteen van Joke Smith, vilt en keramiek van Annet van Boven, zilver en sieraden van Joke van den Boomgaard en keramiek van Petra de Bruin en Ingeborg Halsema. De expositie is te zien tot 25 mei.

De opening werd muzikaal opgeluisterd door The GAF.