Dick Jongeneel krijgt zijn lintje opgespeld door burgemeester Uitdehaag.
Dick Jongeneel krijgt zijn lintje opgespeld door burgemeester Uitdehaag. Foto: Job Schepers

Dick Jongeneel onderscheiden voor inzet bij brandweer

Dick Jongeneel is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het lintje door burgemeester Michiel Uitdehaag opgespeld vanwege zijn verdiensten voor het brandweerkorps. Zo is hij al veertig jaar lid van de vrijwillige brandweer. Hij ontving zijn onderscheiding vrijdagavond op de kazerne in het Veiligheidsgebouw in het bijzijn van zijn collega´s en zijn vrouw.

"Ik heb altijd gezegd dat ik een lintje iets voor de vrijwilligers vind. Ik had hem zelf nooit verwacht. Ik dacht dat ik altijd veel doorhad, maar ik wist hier niet van. Anderen wel, thuis ook blijkbaar. Wij hebben thuis altijd gezegd eerlijk tegen elkaar te zijn. Hier gaan we het thuis dus nog wel even over hebben", lachte hij zichtbaar een tikkeltje emotioneel richting dochter Valerie Jongeneel.

De verdiensten van Dick Jongeneel op een rijtje:

1979 – heden: Lid vrijwillige brandweer in diverse functies

Dick Jongeneel is in 1979 begonnen als vrijwilliger bij de brandweer in Capelle aan de IJssel. Hier klom hij op tot ploegchef. In 1995 werd hij Commandant van de vrijwillige brandweer op Texel en adviseur veiligheid en rampenbestrijding. Na een fusie in 2013 werd hij hoofd Repressie / plaatsvervangend clustercommandant bij de Brandweer Den Helder en Texel. Na een volgende fusie in 2015 werd hij Expert Brandveilig Leven in dienst van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en hiernaast vanaf 2017 cluster commandant van de post De Cocksdorp.

Om deze functies te goed te kunnen vervullen heeft Jongeneel continu vaardigheden bijgehouden en nieuwe vaardigheden aangeleerd door scholing en bijscholing. Van 1990 – 1995 heeft hij zijn opgedane kennis ook overgebracht als docent veiligheidskunde.

1995 – heden: werkgroepen en projecten

Jongeneel is lid geweest van een groot aantal werkgroepen op het gebied van rampenbestrijding en materieel. Hij heeft deelgenomen aan het managementteam, heeft fusies begeleid en zat in de adviesraad NVBR. Tenslotte was hij lid van de werkgroep Leeragentschap en was hij instructeur en examinator.

1990 – 2015 Diverse lidmaatschappen en vertegenwoordigingen

Jongeneel was lid van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde, van de Onderzoeksgroep Brandweerorganisatie en Ongevallen (OBO) en namens de OBO portefeuillehouder landelijke werkgroep Arbeidsinspectie.