Dennis Boon:
Dennis Boon: "We moeten ervoor zorgen dat jonge Texelaars op Texel aan een huis kunnen komen." Foto: Jeroen van Hattum

Je kent elkaar en dat is wel zo vertrouwd

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat is de kop van het eiland hier aan de Vuurtorenweg. Dit is het gebied waar ik als kind in de duinen en op het strand heb lopen strunen, waar ik in de bunkers heb gespeeld en waar ik als kind ook al met een bootje op het water zat.

Geboren en getogen op Texel?

Geboren in Den Helder, maar daarna opgegroeid aan de Vuurtorenweg. Daar woon ik al mijn hele leven. Toen ik mijn vriendin leerde kennen, heb ik al heel snel aangegeven dat ik niet naar de overkant zou verhuizen. Ik kom ook niet vaak van het eiland af. Dat is alleen in nood of wanneer we naar de schoonfamilie gaan. Aan de overkant zie je vaak dat mensen alleen maar haast hebben. Hier heb je de tijd.

Op jonge leeftijd zat ik al met een bootje op het water

Wat voor werk doe je?

Ik heb mijn eigen klusbedrijf, voornamelijk in het onderhoud van tuinen bij particulieren en bedrijven. Ik heb in De Cocksdorp een stel vaste klanten en ik word nog wel eens door IBS ingehuurd als er bijvoorbeeld werk aan de riolering moet worden gedaan. Het is variabel en mooi werk om te doen.

Wat heb je met varen?

Als kind zat ik al op jonge leeftijd met een bootje van mijn vader Maarten op het water. Dan leer je het water tussen Texel en Vlieland wel kennen. Het is er altijd anders en in beweging als gevolg van de wind en de stroming. Ik houd het ook bij hoe het daar telkens verandert. Als het mooi weer is, gaan mijn vrouw en ik graag met onze kinderen het water op. Dan is het vissen vangen, zodat we die 's avonds kunnen eten. Ik hoop dat ik de kinderen op een gegeven moment ook kan laten varen zoals ik vroeger zelf heb gedaan. Het bootje van mijn vader ligt al in de tuin. Met een compagnon heb ik plannen gehad om met toeristen naar de Noordzee te gaan varen, maar dat mocht niet van de gemeente. We mochten geen toeristen oppikken van het strand. We zouden wel vanuit de haven van Oudeschild kunnen varen, maar daar zijn al diverse bedrijven die aan rondvaarten doen. Bovendien is dat ook te ver varen om met toeristen de Noordzee op te gaan. Ik heb zelf de plannen maar op een laag pitje gezet, zodat ik me eerst op mijn andere werk kan richten. Er moet ook gewoon geld verdiend worden. Mijn compagnon gaat wel met de plannen door en misschien lukt het op een dag alsnog.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Als fijn en betrokken bij elkaar. Je groet elkaar en je kent elkaar. Toen ik een keer bij mijn vriendin in Groningen bleef slapen, groette ik de volgende ochtend de buurman in de straat en die wist niet waar hij kijken moest. Ze kennen elkaar daar niet eens terwijl ze in dezelfde straat wonen. Hier op Texel had ik vroeger wel eens dat ik op de brommer zonder benzine zat en dan liep je gewoon een erf op en vroeg je of je wat benzine kon krijgen. 'Van wie ben je deer ien?', was dan de eerste vraag en vervolgens was het 'pak maar een litertje'. Dat is toch wel totaal anders. Je kent elkaar en dat voelt wel zo vertrouwd.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Texel moet Texel blijven. We moeten oppassen dat eilandbewoners niet zachtjes aan de kant worden geschoven voor het toerisme. Kijk, we leven er allemaal van en dankzij het toerisme hebben we veel voorzieningen op het eiland, maar we moeten er ook voor waken dat het niet te druk gaat worden. Dat is iets wat me de laatste tijd wel aan het denken heeft gezet. Het is prachtig dat mensen deze kant opkomen, maar het zou zonde zijn als het gaat voelen dat het té druk is en als mensen daardoor weg zouden blijven.

Wat zou er op Texel anders mogen?

We moeten ervoor zorgen dat jonge Texelaars de kans krijgen om een huis te kopen, zodat zij zich op Texel kunnen vestigen. Doordat nu alle koophuizen vrij beschikbaar zijn als ze in de verkoop staat, zijn de koopprijzen gestegen en dan is het voor jonge mensen niet meer te betalen. Huizen zijn dan te betalen door al wat oudere mensen van de overkant die daar hun spullen goed verkocht hebben en hier wat kopen. Dan kun je een huis van 3,5 ton ook voor 4 ton in de markt zetten en met een beetje geluk krijg je dat nog ook. Maar jonge mensen hebben dat geld niet.

Wat mis je op Texel?

Eigenlijk helemaal niets. Het is goed zo.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Nou ja, de huisvesting. Het zou goed zijn als jonge Texelaars meer kansen krijgen om zich hier te vestigen.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ron de Graaf van IBS. Ik werk wel eens met hem en hij is een zeer harde werker die altijd voor iedereen klaar staat. Volgens mij is hij dag en nacht met zijn werk bezig en staat hij werkelijk altijd voor een ander klaar om bijvoorbeeld storingen op te lossen.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Zoals net gezegd: we leven ervan, maar je ziet Texel wel veranderen door de drukte. Je merkt aan de Vuurtorenweg ook het verschil in drukte. Vooral sinds de vuurtoren geopend is voor publiek, is het drukker geworden met verkeer op de Vuurtorenweg. Je herkent het Texel van pakweg vijftien jaar geleden ook al niet goed meer terug vandaag de dag; toen kon ik bijvoorbeeld met mijn brommertje nog gewoon over een leeg strand scheuren, dat hoef ik nu echt niet meer te proberen.

Wat doe je over vijf jaar?

Hopelijk nog steeds hetzelfde als wat ik nu doe. En misschien dat het dan wel lukt om met een boot met toeristen naar de Noordzee te varen om daar te gaan vissen.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ron de Graaf van IBS, het lijkt me interessant om op deze plaats ook zijn verhaal te horen.