Tom Steenvoorden (links) en Jan Frederici feliciteren elkaar met hun Koninklijke onderscheiding.
Tom Steenvoorden (links) en Jan Frederici feliciteren elkaar met hun Koninklijke onderscheiding. Foto: Gerard Timmerman

Lintjes Tom Steenvoorden en Jan Frederici

Tom Steenvoorden en Jan Frederici hebben vrijdagmorgen een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Steenvoorden werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, Frederici tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ze waren beiden met een smoesje naar het gemeentehuis gelokt.

Tom Steenvoorden is vanaf 2005 actief als vrijwilliger en/of bestuurder bij Seniorenvereniging Texel (voorheen ANBO), Dorpscommissie De Cocksdorp, Ondernemers Vereniging De Cocksdorp en Eierland (OVCE) en de 55+ Soos De Cocksdorp. Ook houdt hij zich vooral bezig met ouderenzorg en evenementen. Bij evenementen regelt hij vaak de verkeerszaken en is ook zelf verkeersgeleider en soms kaartjescontroleur. Verder heeft hij het project 'Weerstation' en het '75 informatieborden project Eierland' voor elkaar gekregen.

Naast secretariaatswerkzaamheden is Steenvoorden (assistent)marktmeester van de Donderdagmarkt en bij activiteiten op het waterplein. Verder verricht hij alle hand- en spandiensten bij het ringsteken. Hij bracht warme maaltijden rond, hielp bij de kerkenveilig De Cocksdorp en was voorzitter van Maatschap Woonstede Nesland. Ook is hij vanaf 1994 actief bij de VVD. Eerst in 's Gravenland en Heerhugowaard al en sinds 2008 op Texel.

Hij geldt als een aanspreekpunt met een luisterend oor. "Een verbinder die met zijn tact mensen en partijen bij elkaar kan brengen, iemand op wie je altijd een beroep kunt doen, initiator, sociaal, betrokken en werkpaard." Zijn inzet voor De Cocksdorp leverde hem de geuzennaam "burgemeester van De Cocksdorp" op, het dorp dat in echtgenote Ans een "first-lady" heeft.

Jan Frederici is op vele vlakken maatschappelijk actief. Bij de Zweefvliegclub is hij secretaris en zorgt samen met andere vrijwilligers voor het onderhoud en in stand houden van de hangar en de drie zweefvliegtuigen. Hij is gecertificeerd om zweefvliegopleidingen te verzorgen en actief zweefvlieger.

Van begin af aan betrokken bij de Texel Airshow en is een grote steun voor luchthavenmeester Ed de Bruijn. Als secretaris van Watersportvereniging Texel zet hij zich hiervoor al jaren in. Mede door zijn inbreng als secretaris van Stichting Havenbelangen Oudeschild is de Haven – beleidsvisie 2014- 2015 tot stand gekomen.

Bij Stichting Roparun Palliatieve Zorg, afdeling Texel helpt hij bij de voorbereidingen zodat Roparun team Texel van circa 24 personen jaarlijks van Parijs (dit jaar Hamburg) naar Rotterdam kan lopen om geld op te halen voor mensen met kanker. Zelf loopt Jan circa 65 kilometer van het traject, dit jaar al voor de achtste keer. Hij vertegenwoordigt de gemeente in het bestuur van Sail Den Helder en verricht allerlei hand-en-spandiensten. Bij Stichting Rede van Texel organiseert hij mede de jaarlijkse lezing in het Zeemanskerkje. Als secretaris van Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel heeft hij een belangrijke taak bij het verwerken van de aanvragen, zodat het bestuur hier weloverwogen over kan besluiten. Het gaat om grote bedragen. Zo is er in 2017 €721.000,- toegekend aan projecten voor het toeristisch product. Na zijn dienstverband als Hoofd Civiele techniek / Infra bij de gemeente was hij een aantal jaren beschikbaar voor interim-management en projectbeheer. Diverse sprekers overlaadden hem vrijdag met complimenten: Eigenschappen die werden benoemd waren: integer, professioneel, onvermoeibaar, zorgvuldig, warm, innemend, bekwaam, diplomatiek en bescheiden.