Het gat in de weg, afgezet met een hek van de markt.
Het gat in de weg, afgezet met een hek van de markt. Foto: Jeroen van Hattum

Lastig om gat in weg te melden

Het was even een bijzondere situatie zondagavond laat in het centrum van Den Burg. Een witte Audi waarvan de brandstoftank op de Elemert was leeggestroomd en een gat in de weg, omdat een stalen plaat uit het wegdek omhoog was gekomen en onder de Audi was blijven hangen en daar de tank had doorboord.

Het bijzondere was onder meer dat de gemeente, het eerste aanspreekpunt voor de openbare weg, niet bereikbaar was om het gat in de weg aan door te kunnen geven. Via een bandje op het telefoonnummer 14 0222 werd de beller doorgeleid naar een keuzemenu om schade aan de weg te melden, maar vervolgens werd de telefoon aangenomen door een storingsman van Dinniq dat het aanspreekpunt is voor storingen aan de openbare verlichting.

Via 112 werd rond half elf eerst de alarmcentrale gebeld om te melden dat er liters diesel op straat waren gestroomd, maar daar werd geoordeeld dat de brandweer niet gealarmeerd hoefde te worden. Een uur later werd nog maar een keer 112 gebeld om bij de politie te melden dat er een gat in de weg zat. De politie was korte tijd later aanwezig om poolshoogte te nemen. Buurtbewoners waren intussen bij het gat gebleven om te voorkomen dat andere auto's, fietsers of bromfietsers erin zouden rijden. Met behulp van een hek van de markt en een politielint werd het gat rond middernacht gemarkeerd. Maandagochtend werd het gat alsnog gedicht door de gemeente. Daar wordt uitgezocht hoe het kwam dat het storingsnummer telefonisch niet bereikbaar was.