Artex, bibliotheek en Young4Ever: verhuizen of niet en waarheen?

Verhuizen of niet en waar naartoe? Die vraag over Artex en/of Young4Ever en/of de openbare bibliotheek is nog onbeantwoord. Voor (her)huisvesting heeft de gemeente liefst zeven verschillende locaties op het oog. Het is aan de raad om een voorkeur uit te spreken.

Politieke partijen onderschreven in februari 2018 de noodzaak van een nieuwe huisvesting. De locatie Thijsseschool heeft de voorkeur van de drie organisaties. Maar bij de bespreking in 2018 gaf de raad het college opdracht uit te kijken naar meer locaties.

Ook mag de politiek nadenken over de vraag of er ook andere organisaties kunnen worden ondergebracht. Op de vergadertafel komt ook de vraag of de activiteiten en diensten die Artex, Young4Ever en de bibliotheek bieden op het huidige niveau moeten dienen te blijven of mogen uitgebreid. Dit kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de subsidies. Ook wil het college van de raad weten of de raad wil dat gemeente eigenaar wordt van de nieuwe huisvesting, of dat er een aanbesteding komt waarbij een marktpartij verantwoordelijk wordt voor de realisatie en exploitatie. Waarbij de gemeente prestatieafspraken maakt met deze marktpartij. Dit sluit aan bij de ambitie van de gemeente om taken af te stoten, maar wel de regie te houden.

Door een voorkeur over locatie, voorzieningenniveau, ambities en exploitatie uit te spreken bepaalt de raad de kaders voor het vervolgonderzoek naar de (her)huisvesting. Dit moet in het vierde kwartaal van 2019 resulteren in een concreet plan waarmee het ontwerp- en (ver)bouwproces kan worden gestart.