Afbeelding
Foto: Bop Mulder

Natalie Schrijft

Seizoenspersoneel

Merk je het ook…? De tenten en caravans die je weer op de campings ziet staan als je door de duinen wandelt naar het strand? De vele fietsers en auto's op ons eiland en de extra afvaarten van de TESO? Het seizoen op Texel is weer begonnen! Voor een groot aantal ondernemers en bedrijven geeft dit geen directe wijziging in de omvang van het personeel. Terwijl een even groot aantal ondernemers écht extra mankracht nodig heeft om het voor iedereen leuk te houden.

En omdat ik daar in mijn juridische praktijk helaas het een en ander mis zie gaan, zal ik daar nu bij stil staan. Dat sluit meteen mooi aan bij het onderwerp van de vorige column, waarin ik je heb uitgenodigd te checken welke belangrijke zaken je nog niet schriftelijk hebt vastgelegd, maar waarvan het wel makkelijker maken dat alsnog te doen. Naar aanleiding van die eerste column heb ik veel berichten van lezers gekregen. En dat is fijn want dat maakt het schrijven voor mij en het lezen door jou dan ook echt een wisselwerking.


Eén van de berichten sprong eruit en deel ik graag hier met jou aan de hand van twee vragen: "Waar blijft de eilandcultuur als we alles moeten vastleggen?' en "worden het niet hele Amerikaanse toestanden als je alles moet mailen?". Hele goede kritische vragen. Ook ik heb het geluk dat ik hier op het eiland ben opgevoed. Waardoor ik de 'ons kent ons-cultuur' ken. Dat betekent alleen niet dat dat bij alles in het leven zo is. Zelf ben ik door schade en schande wijzer geworden, nadat ik jaren terug als kersverse ondernemer een samenwerking was aangegaan. Een samenwerking tussen twee juristen nota bene, waarbij alle afspraken mondeling waren gemaakt. Dat is voor mij uiteindelijk een hele dure les geworden, waardoor ik nu niet alleen als advocaat weet dat het belangrijk is om afspraken op schrift vast te leggen, maar ook als ondernemer en als mens.

Vandaar deze keer het onderwerp over de seizoenskracht. Wat ik veel hoor, is dat er wel extra personeel nodig is, maar de afspraken nog niet (volledig) zijn vastgelegd. Bij de één heeft de fiscaal adviseur geadviseerd de afspraken nog even te laten, omdat vastleggen nadeliger zou zijn voor het bedrijf. De andere ondernemer is er niet zeker van wat hij wil afspreken en wat de impact is voor zijn bedrijf. En bij het derde bedrijf is de mankracht wel nodig, maar is het eigenlijk financieel niet haalbaar om alle daarbij behorende kosten te betalen en wordt het daarom uitgesteld. Allemaal te begrijpen. Het vervelende is alleen, dat het uit blijven uitstellen je nog grotere problemen kan opleveren.

Want? Niet alleen zal er verwarring ontstaan over de gemaakte afspraken. Ook mag een werknemer na een periode van drie maanden - waarin in ieder geval minimaal twintig uren per maand is gewerkt - ervan uitgaan dat er een arbeidsovereenkomst is, waardoor deze persoon onder andere niet zomaar ontslagen kan worden zonder een ontslagprocedure. Dus om dit seizoen voor iedereen goed te starten deze keer de check; welke afspraken met het seizoenspersoneel /je werkgever moeten nog op papier worden gezet? Tip: check of er een CAO van toepassing is met speciale eisen over de vorm en inhoud van de overeenkomst. Zodat je straks niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker