Anders bekeken...

We gooien niets weg, nee, de korstjes zijn voor de vogelen des hemels. Bij mij weten de mussen het wel wanneer we ontbijten, ze vliegen massaal aan als ik het rood wit geblokte tafelkleed buiten uitklop. De oude boterhammen gaan naar de kippen, die vinden het heerlijk. Ze drommen om mijn voeten en ik prijs ze de hemel in als ze het houten kistje vol gelegd hebben met eitjes.

Alle eendjes…..

Na de boterhammen duiken ze in het zand, ze draaien net zolang met hun kontje en krop totdat ze lekker in hun zandbad liggen. En leggen naast het gewenste eitje ook... smeuïge kippenstront! Het is op mijn schone straatje niet gewenst, maar in de tuun brengt het voorspoed. De mest uut het kippenhok gaat natuurlijk bij het kruidenproject.

Was het niet de boerin van de Waddel die met skeepekeutels een extra aroma aanbracht in de wei, het voorproduct van de skeepekees? Nou die kippenstront van mij is extra pittig voor de tijm, salie en salvia. Het groeit als kool. De kip gaat meestal op toilet in het hok, maar ja soms laat je er wel eens eentje vliegen. Als wij aan het spitten zijn, vliegt er ook wel eens een windje door de lucht. Volgens manlief is dat gezond.

Nog gezonder, natuurlijker zou het zijn als we alle mest gebruikten, dus de oude poepdoos van vroeger weer terug en gebruiken voor de vruchtbaarheid. Ik moet er niet aan denken, maar is het zo vreemd? Ik zie tuinman Van der Zee een grote aanhangwagen peerdenstront halen bij de buurman. Hij knikt triomfantelijk bij de veroverde buit en ziet zijn koren al bloeien, zijn bieten als glorieuze rode tieten op een rij .

Mijn tieten zijn koud, ik was te water, ja het zwemseizoen is weer geopend achter diek. En Connie heet de Tesselaars weer welkom in Molenkoog, feest met dit mooie weer! Ze zwemmen als eendjes in het water. Ik probeerde met de buurjongens het Moffenstrandje. Koud is zeer gezond, vooral voor het witte vet. Het bruine vet mag blijven, maar het witte vet is schadelijk, zo schrijft hoogleraar Liesbeth van Rossum vandaag in de krant. Haar advies: "Kou is goed voor de vetverbranding!" Nou daar hoef je geen hogere wiskunde voor te hebben gestudeerd, dat wisten we al even.

Dat het oude brood dat aan eendjes wordt gevoerd niet goed is voor het klimaat stond ook in de krant, maar dat gaat me te ver. Op de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben ze er een studie van gemaakt. Methaanbellen borrelen op! Zouden ze in Nijmegen massaal hele broden weggooien? Of wordt het tijd dat de onderzoekers een frisse duik nemen. Voor de bovenkamer werkt dit namelijk zeer verfrissend…

Kippenstront brengt voorspoed in de tuin tussen tijm en salie

Jozien