Nieuwe Strandnota: paviljoens van 400 naar 475 vierkante meter

Strandpaviljoens mogen uitbreiden. Tenminste als de raad instemt met de nieuwe Strandnota. Daarin staat onder meer dat de strandtenten van 400 naar maximaal 475 vierkante meter mogen uitbreiden.

De Strandnota beschrijft het gemeentelijk beleid voor het strand. De huidige nota is tien jaar oud, in die tijd is er het nodige veranderd. Zowel op het strand zelf (jaarrondpaviljoens, kitesurfen) als bij de verschillende overheden die iets over het strand te zeggen hebben.

De nieuwe Strandnota is korter en dunner en in overeenstemming met alle gewijzigde beleidsnota's en wetgeving. Toch lijkt hij veel op de vorige nota. "Dat komt doordat eigenlijk alle betrokkenen best tevreden zijn met hoe het op het strand van Texel geregeld is", meldt het college. Op hoofdlijn verandert er dus niet zoveel: het Texelse strand houdt dezelfde uitstraling, zonder grote gebouwen of slaapstrandhuisjes. Ook het gebied waar in het seizoenbebouwing mag staan blijft hetzelfde.

Verandering is wel dat de paviljoens iets groter mogen worden. Door de gewenste en verplichte kwaliteitsverbeteringen is meer ruimte nodig. Bijvoorbeeld voor professionele keukens, voor personeel (arbowet) en isolatie (bouwbesluit). Ook sportaccommodaties krijgen meer ruimte: per kant van het strandslag mochten twee exploitanten samen maximaal 90 vierkante meter gebruiken, nu is dat per exploitant. Op het 'sportief strand' bij De Koog is dat 180 m2, ook al omdat de sportaccommodatie daar jaarrond mag blijven staan om wind-, kite-, en golfsurfers in de winter een goede plek te geven. Met dit voorbehoud dat de provincie er ook mee instemt.